Pravoslavni vjernici sutra obilježavaju praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi, u narodu poznatoj kao Sveta Petka.

Ovo je kod Srba veliki praznik jer se vjeruje da je Sveta Petka velika svetiteljka koja je pomagala bolesnima i siromašnima, te joj se na taj dan upućuju molitve za spas od nedaća i problema.

Takođe, smatra se da je ovo ženski praznik, pa je karakteristično da se svetiteljki obraćaju žene svih vjera i nacija. Nerijetko u Srbiji majke i kćerke, sestre ili prijateljice zajedno na ovaj dan odlaze u neku crkvu ili manastir posvećen Svetoj Petki. Pored hramova posvećenih Svetoj Petki često se nalaze izvori ljekovite vode koju ljudi uzimaju vjerujući da će im zaliječiti rane i zaštititi ih od bolesti.

U narodu se vjeruje da taj dan žene ne bi trebalo da mijese, kuvaju, šiju, peru veš ili rade bilo koji kućni posao kako ne bi na sebe navukli gnjev svetiteljke.

U ponekim krajevima običaj je da djevojke pojedu parče slavskog kolača i sačuvaju mrvice kako bi u toku noći mogle da vide svoju sudbinu, odnosno budućeg muža. A u selima oko Zaječara postoji još jedan običaj vezan za slavski kolač, on se lomi i dijeli stoci za zdravlje.

Ima još običaja vezanih za ovaj praznik, mlade djevojke treba da beru cvijeće i njime ukrase svoj dom kako bi u njemu cijele godine vladali sloga i mir. Djevojčice treba da obuku nove haljinice kako bi ih pratila sreća u narednoj godini.

Vjeruje se i da ko jednom pozove Svetu Petku u zaštitu, da će se ona opet javiti u njegovom domu, čak i nepozvana, i to uglavnom pred velike nedaće. Najčešće se vjernicima javlja kroz snove, piše Blic Žena.

Ovo je molitva Svetoj Petki koju možete izgovoriti na ovaj dan, zamolivši je za zdravlje i sreću: “Sveta Petko, Božja svetiteljko, moli Boga za nas. Udostojila si se gledanja lica Božjeg, kao čedo našeg naroda, slavna Petko svetiteljko, pa imamo slobodu tebi govoriti, srodnici našoj, i tebe moliti za spasenje duša naših. Slava si i pohvala Beogradu, gdje čudotvorna voda tvoja privlači množine mnoge, kao negda Vitezda, i daje slijepima vid, uzetim zdravlje, malaksalim snagu, i svima bodrosti i radosti, Hristova djevice, naša pomoćnice. Budi i nadalje straža našem prestonom gradu, utvrdi ga u Pravoslavlju, pomozi vjernicima, podigni nedužne i tužne, a usopšim roditeljima našim, braći i djeci, izmoli vječni pokoj i vječno spasenje, sveta Petko, Božja svetiteljko. Svima pomozi, pa i meni ne odmozi. Dobre u dobru složi, i svako im dobro umnoži. Da se kroz tebe proslavi Bog u Trojici, navijek vijeka. Amin.”

Autor: Srpskainfo

FOTO: SCREENSHOT