“Ako želite da vam dijete ima mir, onda ga naučite da sluša kvalitetnu muziku. Ne mora to da bude samo klasika. Naša narodna tradicija obiluje bogatom izvornom muzikom, sa prirodnim ritmičkim formama koje utiču na pravilan otkucaj srca i zdrave misli. Bogati smo onoliko koliko možemo dobre melodije da prinesemo sebi i prenesemo drugima”, kaže za „Kozarski vjesnik“ muzičko-ritmički stimulator Biljana Jakšić. Ustanovljeno je da muzika pozitivno djeluje na d‌jecu predškolskog i školskog perioda kada je riječ o govoru.

“Od samog začeća, potrebno je uključiti aktivno slušanje muzike kod d‌jece, jer je muzika jedina nauka za koju nikada nije suviše rano. Kada bi svaki pojedinac bio svjestan ljekovitosti muzike, nikada ne bi živio u buci, koja predstavlja skup neželjenih zvukova koji se nalaze oko nas i remete naš umni i duhovni mir. Apsolutnu tišinu predstavlja 0 decibela, što takođe ne prija čovjeku. Često ćete čuti ‘Bole me uši od tišine’ i upravo to je pokazatelj da je naš um izoštren zvukovima kojih često nismo ni svjesni”, kaže Jakšićeva.

Zvuk ima ljekovito dejstvo, kako kaže naša sagovornica, i taj uticaj može da svojom snagom pozitivne energije odmrzne zaleđene emocije kako kod djece, tako i kod odraslih.

“Posebno trebamo da razvijemo svijest o zvuku koji liječi, a to je zvuk crkvenih zvona, ptica i glasa kao najsavršenijeg instrumenta. Tu bih svakako dodala da su najzaslužnije majke za doprinos životne melodije kod d‌jece. Zvuk je taj koji može da liječi, ali isto tako da naruši našu sponu između mira i nemira, koji je jednak sponi između genijalnosti i ludila”, navodi ova talentovana Banjalučanka.

Kako kaže, višak decibela može trajno da ošteti sluh, konstantna buka preko 90 decibela u trajanju od osam sati oštećuje sluh i veoma je nepoželjno, čak i surovo voditi d‌jecu na događaje gd‌je su prisutni visoki decibeli. Sa druge strane, preporučljivo je da d‌jeca konstantno slušaju muziku, čak i tokom sna.

“Znamo koliko muzika ima značajan uticaj na novorođenče, a posebno na razvoj i napredak beba koje su prijevremeno rođene. U svijetu se to već uveliko primjenjuje, što bih voljela da i kod nas postane slučaj. Muzika povoljno utiče na san, posebno na one ljude koji se bore sa nesanicom i neurozama koje u težim slučajevima mogu da ugroze kognitivne sposobnosti. Muzika poboljšava san tako što odvlači pažnju od ružnih pomisli”, kaže Jakšićeva.

Po njenim riječima, svi se rađamo sa muzičkim identitetom i veoma je važno slušati kvalitetnu muziku, jer često sredina i mjesto u kojem se živi umiju da poremete muzičke niti za koje smo vezani od samog začeća i  rođenja.

“Djecu treba učiti da kvalitetno slušaju i da kroz muzičke forme osmisle jedan zdrav život, prenoseći takav mir sa koljena na koljeno. Radeći godinama sa d‌jecom sa smetnjama u razvoju, shvatila sam da nam je Bog dao muziku kao djelotvoran lijek, jednako kao i molitvu. Dijete koje bi bilo nervozno i agresivno, nakon melodije koja daje mir, pretvaralo bi se u smireno i ozareno dijete”, navodi Jakšićeva.

Izvor: kozarski.com