U Prijedoru će utorak, 29. oktobra, biti promovisan “Prijedorski bukvar – vodič za male školarce i njihove roditelje” koji sadrži 150 pojmova o gradu Prijedoru sa opisima, ilustracijama i fotografijama.
Autor bukvara je Prijedorčanin Zoran Stanić koji je na ideju da napravi ovu publikaciju došao prije nekoliko godina kada mu se unuk Nikola žalio da ne može uraditi domaći iz poznavanja prirode i društva dok ne pita roditelje.

“U knjižari sam kupio udžbenike iz poznavanja prirode i društva za sve razrede. I, stvarno, ispod lekcije o planinama su pitanja koje su planine u tvom kraju, tako za rijeke, tako za sve ostalo, a tih odgovora u lekcijama nema. Bilo je teško pisati jezikom prilagođenim dječijem uzrastu, pa sam bukvar prvenstveno namijenio roditeljima da imaju iz čega učiti djecu o svom gradu”, rekao je Stanić Srni.

Prema njegovim riječima, “Prijedorski bukvar” je dopuna za udžbenike iz poznavanja prirode i društva u kojima se sadržaj odnosi na Republiku Srpsku, ali ne sadrže informacije za svaku lokalnu zajednicu.

“Pokazalo se da možda i 80 odsto pojmova i pojava ovdje navedenih nisu poznati ni roditeljima”, dodao je Stanić.

On je naveo da se bukvar sastoji iz tri dijela gdje prvi dio čini 150 pojmova po azbučnom redu, uz ilustracije Prijedorčanke Nataše Bubalo, studentkinje Akademije umjetnosti u Banjaluci.

“Drugi dio je Bukvar plus. To su pojmovi koje je trebalo malo šire objasniti. Recimo, porodica Stojanović, gdje je osmoro poznate djece poznatog oca sveštenika Sime, ili Hazena, začetak rukometa koji nisu muškarci pokrenuli u Prijedoru, nego žene. Tu je poznati tekst Milice Stojanović iz Geografskog glasnika Kraljevine Jugoslavije o prijedorskim porodicama i prezimenima”, naveo je Stanić.

On je istakao da je tu niz poznatih datuma i događaja vezanih za grad na Sani – prvi klavir, prva šivaća mašina, prvi “mercedes”.

“Četrdesetih godina gradila se pruga Brezičani-LJubija. Brigadiri zaustave voz Zagreb-Banjaluka u kojem su fudbaleri `Crvene zvezde` išli sa utakmice s `Dinamom` na utakmicu s `Borcem`. I u cikotskim barama odigraju utakmicu prvi tim `Zvezde` i brigadiri. To je jedan od zanimljivih, a malom broju ljudi poznatih događaja opisanih ovdje”, dodao je Stanić.

On je zahvalio Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom Republike Srpske sa sjedištem u Prijedoru, koji je kupio prvih stotinu primjeraka bukvara s namjerom da ih pokloni, naglašavajući da će sav prihod od prodaje bukvara ići u novoosnovanu fondaciju posvećenu njegovom unuku.

Recenzent Dragan Topić napisao je da je ovo mala enciklopedija koja na zanimljiv način vodi čitaoca kroz prošlost i sadašnjost grada Prijedora, a recenzent Milenko Radivojac da su dječačka ideja unuka i pronicljivost djeda autora spojile priču o Prijedoru u interesantno i vrijedno štivo.

Publikaciju su podržali Kabinet predsjednika Republike Srpske, gradonačelnik Prijedora i firme RŽR “LJubija”, “Arselor Mital”, “Mira”, “Prijedorčanka”, “Prijedorputevi” i “Print dizajn”.

Promocija je najavljena za utorak, 29. oktobra, u 19.00 časova u Pozorištu Prijedor. Tada će biti predstavljena i Fondacija Nikola Baroš, koju je osnovala porodica dvanaestogodišnjeg dječaka koji je umro u aprilu ove godine od posljedica veoma rijetke genske mutacije.

Izvor: SRNA/kozarski.com