Proglašenjem pobjednika večeras je na prijedorskom aerodromu “Urije” završen Deseti blanik kup “Prijedor 2015”, koji je okupio 38 jedriličara iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Poljske i BiH.

Učesnici su se takmičili ekipno i pojedinačno u tri konkurencije – prvenstvo Republike Srpske, prvenstvo BiH i otvoreno prvenstvo.

Ukupni pobjednik u pojedinačnoj konkurenciji je Ibrahim Topić iz Aero-kluba /AK/ Bihać, a u ekipnoj Aero-klub “Lesce” iz Slovenije.

Milan Marković i LJubiša Aramanda u pojedinačnoj konkurenciji na otvorenom prvenstvu osvojili su drugo i treće mjesto, kao i na prvenstvu BiH.

Na prvenstvu BiH ekipa “Lesce” iz Slovenije bila je bolja od ekipe iz Bihaća i kombinovane ekipe “CG-PD”.

U pojedinačnoj konkurenciji prvenstva Republike Srpske prvo i drugo mjesto pripalo je Milanu Markoviću i LJubišu Aramandi iz Prijedora, a treće Anti Markoviću iz kombinovane ekipe “CG-PD”.

U ekipnoj konkurenciji najbolji plasman ostvarile su ekipe “CG-PD”, te ekipe Prijedora jedan i dva.

Topić, koji je i prošle godine slavio na ovom takmičenju, rekao je da svaka pobjeda ima svoj značaj pogotovo što je ovdje potvrdio svoju dominaciju među jedriličarima na “Blanik kupu”.

Cilj takmičenja je jedrilicom “blanik L23” sletjeti što bliže zamišljenoj liniji, a svako zaustavljanje prije ili poslije te linije nosi kaznene poene. Pobjednik je pilot koji dobije najmanje kaznenih bodova, a idealno je da postigne nulu.

Topić je imao 99 negativnih bodova, Milan Marković 109, a LJubiša Aramanda 114.

Ovogodišnji jubilarni “Blanik kup” organizovao je Aero klub “Prijedor”, a osim grada Prijedora, manifestaciju su podržala Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske.

SRNA