Rusija je započela vojnu intervenciju u Siriji raspoređivanjem svojih borbenih aviona u bazi sirijske vojske. Prema diplomatskim izvorima, jedan kamp već je uspostavljen u vazduhoplovnoj bazi na području Damaska, prenosi izraelski “Yedioth Ahronoth”.

Prema prvim naznakama, očekuje se da će Rusija u narednom periodu rasporediti nekoliko hiljada pripadnika svoje vojske, uključujući savetnike, instruktore, logističare i tehničare, navodi izraelski list“Yedioth Ahronoth”.

U ovom trenutku nema konkretnih podataka o sastavu kontingenta, ali je Rusija ranije pregovarala o prodaji višenamenskih “MiG 29” aviona i podzvučnih naprednih aviona za trening “Yak-130”.

Ukoliko ruska vojska uđe u konflikt u Siriji, to će značajno uticati na postojeću dinamiku bliskoistočnih sukoba.

Rusija nema ofanzivnih namera prema Izraelu i drugim državama, a glavni cilj raspoređivanja vojnih trupa je borba protiv Islamske države, navodi izraelski list.

Pozivajući se na diplomatske izvore, “Yedioth Ahronoth” tvrdi da su Rusija i Iran nedavno doneli stratešku odluku da će učiniti sve kako bi sprečili širenje i infiltraciju džihadista i drugih islamista na područja bivših sovjetskih republika u kojima živi veliki broj muslimana.

Rusija je još sredinom avgusta sirijskoj vojsci poslala šest avion “MiG-31”, koji se nalaze u Damasku i služe kao pojačanje vladinim snagama u borbi protiv Islamske države.

Američka administracija svesna je ruske namere da direktno interveniše u Siriji, ali službene reakcije još nema.

Predsednik Barak Obama u poslednje vreme je iznenađujuće blag prema predsedniku Sirije Bašaru al Asadu, koga SAD već godinama pokušavaju da svrgnu sa vlasti i na čelo dovedu neku za njih “pogodniju” ličnost.

Iran i Rusija, uz znanje SAD, nameravaju da osnaže sirijsku vojsku, što posebnim obukama što direktnim učešćem u sukobima sa Islamskom državom, navodi izraelski list.

Rusija od početka sukoba u Siriji pruža bezrezervnu podršku predsedniku Bašaru al Asadu i sirijskoj vojsci u borbi sa džihadistima, dok SAD podržavaju borbu protiv ISIS-a, ali istovremeno finansijski i oružjem snabdevaju pobunjenike se takođe bore protiv džihadista, ali i koji bi istovremeno da sruše Asada.

Zajednička borba protiv Islamske države ujedinila je Rusiju i SAD, ali se u senci težnje za eliminacijom džihadista krije međusobni “tihi sukob” oko predsednika Bašara al Asada, u kojem dve sile imaju potpuno suprotne aspiracije.

Blic