U strogom centru Prijedora ovih dana počelo oslikavanje murala, četvrtog po redu. Raul Oprea Sado, rumunski umetnik, ni danju ni noću ne silazi sa skela

U okviru projekta “Prijedor, grad murala” u centru grada počelo je oslikavanje novog murala, četvrtog po redu. Rumunski strit-art umetnik Raul Oprea Sado krenuo je u oslikavanje murala pod nazivom “Vrt” na zidu stambeno-poslovnog objekta na Trgu majora Zorana Karlice.

Ideja za ovaj mural došla je spontano na osnovu onoga što najviše volim da crtam, biljke, životinje, uopšte povratak prirodi. Za mene je umetnički izazov da radim velike murale – rekao je Sado.

Oslikavanje murala izazvalo je veliku pažnju Prijedorčana, a autor sa svojim saradnicima i danju i noću ne prestaje da radi na skelama.

Ovaj mural, kao pobednički, izabran je na trećem Međunarodnom konkursu za dodelu nagrade “Paola de Maninkor”, koji je za izradu novog gradskog murala raspisalo Udruženje likovnih umetnika Prijedora. Autoru pobedničkog murala pripali su plaketa i novčana nagrada od 3.000 KM.

– Pobednik konkursa je svetski renomirani muralista i ove godine rad je veoma zahtevan, sa mnogo detalja. Trebalo bi da bude završen do 10. septembra. Mi idemo dalje, a za novi gradski mural konkurs je bio otvoren početkom marta i pristiglo je osamdesetak radova – kaže predsednik Udruženja likovnih umetnika Prijedora, Boris Eremić.

Prvi prijedorski mural pre 18 godina oslikala je italijanska umetnica Paola de Maninkor iz Lavisa kod Trenta, čije ime nosi i nagrada za najbolji mural. “Vrt” je četvrti prijedorski mural, a u planu je da centar grada bude oslikan u potpunosti ovim umetničkim delima. Od Drugog svetskog rata do danas Prijedor je “izrodio” 50 akademskih slikara, tako da nosi epitet “grad slikara”, a od skoro i novi – “grad murala”.

O AUTORU

Raul Oprea Sado, autor pobedničkog murala, rođen je u Rumuniji 1981. godine, a živi i radi kao ilustrator u Berlinu. Studirao je grafiku na Univerzitetu umetnosti i dizajna i učestvovao na međunarodnim projektima i umetničkim uličnim festivalima u Nemačkoj, Mađarskoj, Izraelu, Tajlandu, Kanadi.

Novosti