Najava lidera SNSD-a Milorada Dodika da će ova stranka na narednim sjednicama stranačkih organa razmatrati inicijativu da u krivično zakonodavstvo RS bude uvedena odredba krivične odgovornosti za rušenje nadležnosti Srpske i njihovo neovlašćeno prenošenje na nivo BiH, dočekana je “na nož” u redovima SDS-a, čiji predstavnici optužuju Dodika i SNSD da su, kako kažu, upravo oni “najveći izdajnici” Srpske i njenih interesa!

S druge strane, iz vladajuće stranke u RS na optužbe SDS-ovaca odgovaraju da je njihova reakcija na inicijativu predsjednika Dodika nabolji dokaz da je aktuelna garnitura SDS-a “ogrezla u veleizdaji”, te da je donošenje zakona koji će kažnjavati izdajničko ponašanje srpskih predstavnika u Sarajevu, kako kažu, jedino logično rješenje!

Skretanje pažnje

Reagujući na jučerašnju inicijativu lidera SNSD-a, ali i Dodikove tvrdnje da je politika Mladena Bosića i SDS-a “ne samo izdajnička, već veleizdajnička”, potpredsjednik SDS-a i poslanik ove stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Borislav Bojić, za Press kaže da priča o uvođenju krivične odgovornosti za veleizdaju predstavlja još jedan pokušaj Dodika i SNSD-a da skrenu pažnju javnosti s pravih problema u kojima se Srpska nalazi.

Nešković: Nemoguće bez promjene ustava!

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, Radomir Nešković, za Press tvrdi da Dodikova inicijativa da u krivično zakonodavstvo RS budu uvedene odredbe o kažnjavanju onih koji ruše nadležnosti RS i vrše njihov neovlašćeni prenos na nivo BiH, trenutno nije ostvariva.

– Uvođenje takve pravne sankcije nije moguće bez prethodne promjene ustava. Naime, izabrani poslanici i ostali zvaničnici na nivou BiH uživaju imunitet i nije ih moguće krivično goniti zbog stvari o kojima je Dodik pričao. Ne vjerujem da će Ustav BiH biti promijenjen zbog tog pitanja – kaže Nešković.

– Ako se neko može nazvati izdajnikom Republike Srpske, onda su to sigurno Milorad Dodik i SNSD! Narod najbolje zna ko je i na kakav način dolazio na vlast, kao i uz čiju pomoć je svojevremeno bio smijenjen legalno izabrani predsjednik RS Nikola Poplašen. Ne postoji nijedna nadležnost koja je u prošlosti prenesena s RS na nivo BiH, a da u tome nisu učestvovali i predstavnici SNSD-a! Dodikova inicijativa o uvođenju nekakve krivične odgovornosti za prenos nadležnosti na nivo BiH, kao i stalno izmišljanje nekakvih zavjera i imaginarnih izdajnika, predstavlja klasičnu šuplju priču čiji je cilj da se narodu ponovo skrene pažnja s katastrofalne ekonomske situacije za koju su upravo najodgovorniji Dodik i njegova stranka – tvrdi Bojić.

Razlozi za oprez

S druge strane, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Miroslav Milovanović, smatra da je jučerašnja inicijativa lidera njegove stranke o uvođenju krivične odgovornosti za izdaju interesa RS u Sarajevu potpuno logična, s obzirom na, kako kaže, više nego zabrinjavajuće ponašanje predstavnika Saveza za promjene, prije svega onih iz SDS-a u zajedničkim organima BiH.

– Inicijativa predsjednika Dodika je i zvaničan stav naše stranke u vezi s tim pitanjem. Činjenica je da je najveći broj nadležnosti sa Srpske na nivo BiH prenesen u vrijeme kada je SDS bio u vlasti, što nam daje više nego dovoljno razloga za oprez. Ako o prenosu nadležnosti ne postoji saglasnost institucija RS, a pojedinci ili stranke koji trenutno predstavljaju RS u Sarajevu to pokušavaju da urade, onda je jasno da je tu riječ o izdajničkom ponašanju koje, na određeni način, mora biti kažnjeno. Panična reakcija SDS-a na predloženu inicijativu predstavlja najbolji dokaz da smo potpuno u pravu – kaže Milovanović.

Press