Prijedorski sud je nakon dugogodišnjeg spora dvije porodice u vezi sa kućom u Trnopolju presudio u korist vlasnice Helenke Jeftenić, pa je siromašna osmočlana porodica Anđelić, koja trenutno koristi objekat, dobila rok da do 6. oktobra napusti pomenuto imanje!

To znači da će nakon tog dana, ako ne pronađu bolje rješenje, na ulici završiti supružnici Zoran i Dragana Anđelić, koja je izbjegla iz Bihaća, djeca Dejan (10), Dušanka (7) i jednogodišnji blizanci Nemanja i Nikola te njihov djed Radovan (64) – šećeraš i stric Željko – invalidno lice bez ikakvih primanja.

Inače, cijela zavrzlama je krenula još početkom 2010. godine kada je vlasnica Helenka Jeftenić (69), navodno, prema dogovoru o kupoprodaji nekretnina, potpisala ugovor da će Zoranu Anđeliću (37) za 10.000 KM prodati kuću, voćnjak, dvorište i obližnju parcelu.

Pogazila potpis

– Pri potpisivanju predugovora u prisustvu svog advokata isplatio sam Helenki 1.000 KM kapare s tim da joj 2.000 KM dam do kraja 2010, a ostalih 7.000 KM do 4. februara 2014. Poslije bismo potpisali glavni kupoprodajni ugovor, a ja postao novi vlasnik. Međutim, iako sam gospođi nekoliko puta prije roka nosio tih 2.000 KM, ona je odbijala da ih primi i govorila sačekaj, bune se moji, pa je rok prošao… A kada je moj stric kasnije otišao da je potpuno isplati zatražila je 35.000 KM… Dakle, pogazila je svoj potpis, a poslije je pokrenula tužbu da se ugovor poništi s obrazloženjem da joj nisam davao novac iako za to imam svjedoke – ističe Zoran Anđelić, koji je, uprkos siromaštvu u kojem, kako kaže, živi, odgovorio kontratužbom, ali to mu nije upalilo pred nadležnim Osnovnim sudom u Prijedoru.

Uložio u kuću 5.000 KM!?

Zoran Anđelić, koji će, po svemu sudeći, narednih dana morati da traži novi prostor za život svoje porodice, ponavlja da je kuća Helenke Jeftenić pri njihovom dolasku prokišnjavala, bila bez stakala na prozorima i puna miševa.

– Imala je i trule podove i ja sam to sve od nadnica popravljao, farbao, nasipao, betonirao i izvlačio iz šikare. Do sada sam u šupe i kuću, koja ni danas nema kupatilo, uložio barem 5.000 KM – tvrdi Anđelić.

– Prema presudi donesenoj prije nekih mjesec dana trebalo je da se iselimo u četvrtak, 3. septembra. Takođe, u četvrtak je ovdje kratko bila gospođa Jeftenić u prisustvu svog advokata, sudije i pripadnika sudske policije, ali su nam odložili rok iseljenja do 6. oktobra. Rečeno nam je da kuća mora biti prazna do tog dana uz obećanje da ću od uplaćene kapare Jeftenićevoj dobiti 560 KM iako sam joj dao hiljadu. Dakle, ako ne odemo svojevoljno, bićemo deložirani i moraćemo još da platimo troškove iznošenja stvari – prenosi Anđelić i dodaje da ne zna šta će i gdje će.

– Možemo samo na ulicu… S tim u vezi, pisao sam i gradonačelniku Marku Paviću i zamolio da nešto učini u našem slučaju jer nemamo sredstava i živimo samo od mojih nadnica za rad u šumi, malo stoke koju uzgojimo i 170 KM dječjeg doplatka, ali odgovora i dalje nema – kaže on.

Helenka Jeftenić nakon dugogodišnjeg spora koji je po zakonu riješen u njenu korist navodi da druga strana uopšte nije poštovala ranije dogovore i da joj je stvarala samo probleme pa će tako, kako navodi, i 6. oktobra morati da angažuje radnike za iznošenje stvari iz svoje kuće jer su Anđelići rekli da neće izaći svojevoljno.

Raskid predugovora

– Izašla sam im u susret. Sedam godina su tu stanovali. Sve je zaraslo i nisu plaćali i ulagali u kuću kako tvrde jer im, uostalom, za to nisam dala odobrenje. Rok iseljavanja im je odložen i zbog stoke i nekih šupa koje su tamo napravili. On (Zoran) je jak i zdrav pa nek se snađe – kaže Helenka.

Ona je lani za naš list rekla da je zbog gore navedenih problema protiv Zorana 2012. godine podnijela tužbu za iseljenje i raskid predugovora.

– Nisu ispoštovali ni dogovor da kao podstanari od kraja 2008.  izmiruju dug za struju… Zapravo, tada nisam znala s kim imam posla jer su me prevarili da su izbjegli iz Hrvatske, a da ne pričam da je Zoranov otac, koji takođe tamo živi, prodao i prokockao svoju kuću na Bukovoj kosi kod Prijedora – navela je tada Jeftenićeva i objasnila da je 35.000 KM tražila za ukupnu imovinu u Trnopolju, koja, osim kuće, podrazumijeva i sedam dunuma zemlje u okolini, koje Anđelići uveliko koriste iako to nije bilo predmet predugovora.

Press/Bojan REČEVIĆ