Nikola Vlajković iz Gračaca kod Vrnjačke Banje, posle stravične nesreće, Lenu (1) izvukao iz zapaljenog automobila. Roditelji Darko i Gorica teško povređeni na bolničkom lečenju

SVE se dogodilo gotovo u nekoliko sekundi. Snažan udarac, smrskani automobil u plamenu, povređeni roditelji, vrisak i neutešan plač moje jednogodišnje sestre Lene, pamtiću dok sam živ… Uplašio sam se, ali sam samo razmišljao kako da spasem sestru, da je iznesem iz automobila pre nego što se pretvori u buktinju. Uspeo sam nekako da otvorim prozor i da sa Lenom izađem napolje, da je odnesem na bezbedno, što dalje od mesta udesa. Ubrzo su se iz automobila u plamenu izvukli otac i majka, samo nekoliko desetina sekundi pre nego što je eksplodirala boca za plin.

Ovako, još vidno uzbuđen, jedanaestogodišnji Nikola Vlajković iz sela Gračac nedaleko od Vrnjačke Banje, učenik šestog razreda osnovne škole, prepričava dramu koju su on i njegova porodica – otac Darko (39), majka Gorica (29) i sestra Lena (1), nedavno preživeli posle teškog saobraćajnog udesa u Grčkoj, nedaleko od poznatog letovališta Paralija. Hrabri i prisebni Nikola prošao je, srećom bez povreda, njegova sestra Lena sa ogrebotinama i modricama, dok su Darko i Gorica zbog ozbiljnih povreda najpre zbrinuti u Grčkoj, a potom i u kraljevačkoj bolnici.

– Sa letovanja u Paraliji krenuli smo u ponedeljak rano ujutro. Samo što smo izašli na auto-put dogodio se udes. Našu “opel astru” otpozadi je, krećući se velikom brzinom u istom pravcu, udario džip “mercedes” kojim je upravljao bugarski državljanin i to pošto je najpre udario u “fijat stilo” porodice Gašović, takođe iz našeg sela. Koliko znam, i vozač “fijata” Ljubo je ozbiljnije povređen, dok su njegova žena i dete prošli sa lakim povredama – držeći svoju sestru Lenu u naručju priča Nikola. – Bio je to jeziv prizor, teško mi je i da ga prepričavam, umalo da nam se letovanje tragično završi. Kasnije smo saznali da je taj Bugarin vozio čak 240 kilometara i da je bio pijan.

Uz pomoć srpskog konzulata u Grčkoj mališani su, do povratka u Srbiju, najpre zbrinuti u mestu Katerini, a potom i u Solunu. Sada, u porodičnoj kući u Gračacu sa bakom Dragojlom (58) i dedom Živoradom (64) čekaju da im se roditelji vrate sa lečenja.

– Kako je sve izgledalo u prvi mah, dobro se i završilo – iz bolničke postelje poručuje za “Novosti” Nikolin otac Darko Vlajković. – Ja sam povredio kičmu, a supruga Gorica butnu kost i ona bi za koji dan trebalo da bude operisana, ali je najvažnije da nije životno ugrožena. Ma, samo kada su deca nepovređena…

Astra” kojom su se Vlajkovići vraćali sa letovanja uništena je gotovo do neprepoznatljivosti

Zbog administrativnih problema sa polisom porodičnog zdravstvenog osdiguranja, Darko i Gorica su tri dana zadržani u bolnici u Solunu, odakle su prekjuče prebačeni u Opštu bolnicu u Kraljevu.

– Samo kada su živi, ništa drugo nije bitno. Moj unuk Nikola je pokazao kakav je dečak, nije mislio na sebe, već samo na svoju sestru. Pa, u takvoj situaciji se ni mnogo stariji od njega ne bi snašli. On je dedin ponos i dika. Kod Lene se vidi da je doživela stres, ali biće dedina lutka dobro – sa suzama u očima priča Živorad Vlajković.

BESANE NOĆI

PORODICA Vlajković iz Gračaca, posle primljene vesti o teškom udesu svojih najmilijih u Grčkoj, polako se oporavlja od početnog šoka.

– Iza nas su besane noći. Dok nismo stupili u kontakt, nismo znali kako su Nikola i Lena, da li su Darko i Gorica teško povređeni, da li im nešto treba, kako će da ih prevezu u Srbiju. Bilo je mnogo pitanja, a odgovora niotkud. Celog života vredno i pošteno radimo, pokušavamo nešto da steknemo, a sve to u samo jednoj sekundi postane beznačajno. Eto, još samo da mi se sin i snaja potpuno oporave… – dodaje deda Živorad.

Večernje novosti