Spor oko međe i pristupnog puta između članova porodice Bašić iz sela Gornji Garevci kod Prijedora nedavno je dobio vatrenu dimenziju nakon što je Dragoljub zvani Ljuboja (86) (ne)namjerno zapalio voće i njivu svog stričevića Dragoslava sa kojim se sudi nevjerovatnih 27 godina.

– Sve se dogodilo 10. avgusta oko 14 časova dok smo slavili slavu u gradu. Kako sam saznao, Ljuboja je nešto palio na svojoj njivi pa je vatra prešla na moj posjed koji je južno. Ne bih da griješim dušu i kažem da je to učinio namjerno, međutim spor koji vodimo decenijama, kao i nedjela koja je činio prema mojoj porodici, govore da se to nije dogodilo nehotično. Uostalom, samo neozbiljni ljudi pale vatru kada duva vjetar. Ozbiljan čovjek tada uvijek kraj sebe ima još nekoga kako bi spriječio njeno širenje – kaže za Press RS Dragoslav Bašić i dodaje da su mu zamalo izgorjeli kuća i pomoćni objekti.

– U kući je bila samo baka čije su zapomaganje čule komšije i pomogle vatrogascima da se vatra ugasi. Policija je nakon prijave koju sam podnio izvršila uviđaj, a šteta na ukupno 13 dunuma zemlje još nije precizno utvrđena. Uglavnom, izgorjela su mi živa i drvena ograda, njiva na kojoj neće biti trave barem tri, četiri godine i 45 stabala kruške, jabuke, šljive… Po meni, šteta je oko 20 hiljada KM, ali najgore je što se niko od Ljubojinog dijela porodice, a ni sam Ljuboja, nije udostojio da nas pozove i kaže kako da riješimo problem, jer se to svakome pa i meni moglo desiti. To mi daje sumnju da je sve uradio namjerno. Ako ne bude drugog rješenja za taj njegov egoizam i manjak obraza opet ćemo morati na sud. Inače, on mi je do sada isjekao jedno 150 voćki a nije platio ni 15.000 KM osnovnih sudskih troškova nakon što sam ja odustao od svojih materijalnih potraživanja – naglašava Dragoslav.

S druge strane, Dragoljub, koji je njegov nerođeni stric, tvrdi da nema govora da je namjerno zapalio stričevićevu livadu i voće.

– Tog dana sam ložio neko trnje i okošinu koju sam prethodno prigrabio. Šibica nije htjela da se zapali pa sam je bacio i otišao do kuće po drugu. Ali kada sam se vratio, sve je već planulo i vjetar je raširio vatru. Gasio sam i ja, ali nisam mogao pa su pomogli drugi – otkriva Ljuboja i navodi da su neistinite i tvrdnje da je Dragoslavu stradalo 45 voćki.

– Laže šta god kaže. Izgorjela mu je živica i koja stara šljiva. Meni su izgorjele dvije živice, a i više nego njemu. A što se tiče štete koju spominje, o tome, takođe, nema govora. Ako me bude tužio, braniću se –najavljuje Dragoljub.

Za to vrijeme, njegova najstarija kćerka Milka Vlasenko kaže da je šteta napravljena ali da to njen otac nije uradio sa namjerom.

– Pošto je požar bio blizu i naše kuće ne vjerujem da bi otac i svoju kuću namjerno palio. Srećom, sve se dobro završilo – napominje Vlasenkova.

Podsjećamo, Ljuboja je lani u našem listu žestoko optužio stričevića Dragoslava i njegovog sina da mu bespravno upadaju u posjed i uzurpiraju pristupni put do šume i parcela u Gornjim Garevcima. Naveo je da da su tamo iskopali brojne rupe i postavili barikade, pa nije mogao da obere kukuruze i prodaje ogrjevno drvo i placeve. Tim povodom je tražeći preko suda odštetu od nekoliko desetina KM ustvrdio i da su ga ranije fizički napadali, psovali i sijekli mu šumu.

Dragoslav Bašić je, odgovarajući na ove optužbe, izjavio da nema govora o nasilnom upadanju u Dragoljubove posjede, kao ni o fizičkim napadima, vrijeđanjima i navodnoj sječi rođakove šume.

– On je moje dijete pogodio kamenom u glavu od čega i danas ima ožiljak… Takođe, svi znaju da je Ljuboja “zemljomanijak” i da sa njim ne govori niko od komšija jer samo pravi probleme, pušta stoku na tuđu zemlju… Dakle, prava je istina da upravo on prijeti i želi da otme našu zemlju – naglasio je tada Dragoslav Bašić dodavši da je Dragoljub, koji tvrdi da su sud i zakon na njegovoj strani, sve tužbe protiv njega do sada izgubio.

Može da plati odštetu!

Dragoslav Bašić ponavlja da je njegov rođak u katastru, zbog nedostatka gruntovnice koja je izgorjela u Kozarcu u Drugom svjetskom ratu, bez njihovog znanja upisao pomenuti sporni put na sebe.

– Slagao je da je njegov, iako je to oduvijek naša njiva koja nikada nije bila put – objašnjava naš sagovornik i kaže da nije istina da Ljuboja ne može da plati odštetu i svoje liječenje kako se ranije žalio.

– Te njegove priče su neutemeljene jer je pretpostavka da kao stručnjak za traženje vode pomoću rašlji u ljetnoj sezoni može mjesečno da zaradi barem dvije, tri hiljade maraka – kaže Bašić.

Press/Bojan REČEVIĆ