Poštovani čitaoci, uključujemo se u referendumski biatlon, koji je poslije dugogodišnje najave zvanično počeo 15. jula u Narodnoj skupštini RS. Poslanici vladajuće koalicije pod kapitenskom trakom predsjednika RS i lidera SNSD-a Milorada Dodika, nakon dugog oklijevanja i snebivanja, tada su furiozno označili start i ušli u referendumski biatlon.

Pri tome nisu precizirali gdje je ciljna traka, kao ni šta će dobiti pobjednici, što njihovi protivnici skoro puna dva mjeseca vješto koriste i podmeću im klipove pod noge. Kao ne previše jasno definisani cilj, odnosno meta, određeni su Sud i Tužilaštvo BiH, ali oni koji su ispalili pucanj za start nisu objasnili šta će uraditi kada prođu kroz cilj, kao ni kojim oružjem će oboriti metu.

Poslanici u zelenim dresovima pokušali su preko svojih kolega u Vijeću naroda RS da ponište cijelu trku uz nemušto obrazloženje da su povrijeđena njihova prava da u zelenim dresovima učestvuju u biatlonu. Nakon što im to nije uspjelo, s istim argumentima su potegnuli pred Ustavni sud RS, koji je juče odbacio njihove zahtjeve i presudio da za učešće apsolutno nije bitna boja dresova i kože. Iz tabora zelenih je ekspresno reagovano na pomenutu presudu i navedeno da će pravdu tražiti na “saveznom sudu” u koji polažu nade zato što je nekoliko puta do sada takmičare iz RS bez ikakvih argumenata proglašavao dopingovanim. Uporedo sa nastojanjima da diskvalifikuju vodeće biatlonce, zeleni takmičari se bore na sve moguće načine, koristeći čak i đake prvake, da jezik kojim govore nazovu po prvom dijelu imena države u koju se zaklinju.

U isto vrijeme, precizna pravila za referendumski biatlon u Briselu kroz strukturalni dijalog pokušavaju da naprave ministri pravde RS, BiH i FBiH, koji su, pukim slučajem, sva trojica u kockastim dresovima. Ta paradoksalna situacija da pravila određuju potomci starih Latina promakla je svim učesnicima biatlona, pa rezultate dijaloga, posebno u Sarajevu, očekuju sa zebnjom i strahom da bi, umjesto pravila za referendumski biatlon, mogli da dobiju nešto sasvim treće, recimo entitet.

U očekivanju raspleta cijele sage, srdačno vas pozdravljamo uz preporuku da i dalje pratite naš list i čitate nove detalje popularnog serijala pod nazivom “Referendum još nije održan, a ka’ će, ne znamo”!

Press