Stalni komitet za lanac ishrane i zdravlje životinja Evropske komisije juče je u Briselu donio odluku da BiH može da izvozi mlijeko i mliječne proizvode u zemlje EU!

Ovo je potvrdio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, koji je naglasio da su, nakon odbacivanja prigovora Hrvatske, četiri domaće mljekare dobile zeleno svjetlo da već od danas počnu s plasiranjem svojih proizvoda na evropsko tržište!

– Ovo je dobra vijest, važan trenutak i dobar stimulans za poljoprivredni, a posebno mljekarski sektor. Odahnuli smo, jer je suspenzija s liste za izvoz mlijeka loše djelovala na poljoprivredni sektor i na neki način podigla tenzije. Naše ministarstvo će nastaviti sa ispunjavanjem uslova kako bi u najskorije vrijeme BiH došla i na listu B, koja podrazumijeva izvoz zahtjevnijih proizvoda – poručuje Šarović.

Pozitivna lista

On se nada da BiH na tom putu neće nailaziti na prepreke EU i Hrvatske, s kojom ova država ima dobre odnose i veliki obim trgovinske razmjene.

Katastrofalan deficit!

Koliko je BiH do sada bila u podređenom spoljnotrgovinskom položaju u odnosu na Hrvatsku svjedoči zvanična statistika prema kojoj smo lani iz ove države uvezli 14 miliona kilograma mlijeka i mliječnih proizvoda ukupne vrijednosti 33,4 miliona KM, dok na njihovo tržište nismo plasirali ni litar!

– Prije ulaska Hrvatske u EU, polovina ukupnog izvoza mlijeka iz BiH išla je upravo na hrvatsko tržište. Zbog toga je i normalno da ova država strahuje od konkurencije – saopštili su iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

– Zato od Hrvatske očekujem podršku za izvoz proizvoda iz BiH u EU. Do prije dvije i po godine BiH je na hrvatsko tržište izvozila oko 40 miliona litara mlijeka, a sada je najvažnije da krenu prvi kontingenti s mlijekom i sirom. Još neke mljekare su vrlo blizu da ispune uslove za izvoz – ističe Šarović.

Podsjetimo, Evropska komisija je 26. avgusta stopirala izvoz iz četiri mljekare iz BiH, i to upravo na dan kad je trebalo da prvi kamioni natovareni našim mlijekom krenu put EU!

Riječ je o mljekarama “Megle” iz Bihaća, “Milkos” iz Sarajeva, Mljekari Livno te “Mlijekoproduktu”  iz Kozarske Dubice.

A sve je zakuvala Hrvatska, koja je uputila prigovor na stavljanje BiH na pozitivnu listu EU za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, najvjerovatnije zbog straha da bi naše mlijeko svojim kvalitetom i cijenom moglo da zavlada hrvatskim tržištem i tako ugrozi njihovog seljaka i mliječnu industriju.

S druge strane, hrvatski premijer, Zoran Milanović, izjavio je da je motiv pomenute zabrane to što BiH ne poštuje određene kvote izvoza iz Hrvatske u BiH, koje su važile prije 2013. godine!

Naime, od ulaska u EU, što je bilo prije nešto više od dvije godine, ova država traži da sa BiH i dalje trguje po sporazumu CEFTA kako bi na bh. tržište mogla da izvozi bez carina. Međutim, to joj nije odobreno, što bi bilo van pameti, jer bi u tom slučaju BiH bila dovedena u još neravnopravniji položaj u trgovinskoj razmjeni s ovom državom.

Očekivana odluka

Iz sarajevskog “Milkosa” poručuju za Press da su očekivali da će odluka Evropske komisije biti u korist bh. mljekara.

– Odmah je bilo jasno da je prigovor Hrvatske neosnovan, te da je bilo pitanje dana kada će on biti odbačen. Zeleno svjetlo za početak izvoza mlijeka iz BiH puno znači i za 15.000 domaćih proizvođača koji će takođe imati više posla. S druge strane, resorna entitetska ministarstva bi trebalo da u budžetima planiraju više sredstava za poljoprivredu, kako bi veći broj ljudi mogao da se bavi ovom djelatnošću – kaže za naš list direktor “Milkosa”, Adin Fakić.

A kako bi bh. mljekarska industrija još bolje poslovala, poljoprivrednici, vlasnici mljekara i predstavnici vlasti apeluju na građane da još u većoj mjeri kupuju domaće mlijeko i mliječne proizvode.

Press