Nakon što je Univerzitetski klinički centar RS (UKC RS) već formirao komisiju koja će dati stručno mišljenje u vezi sa legalizacijom marihuane u medicinske svrhe, uskoro bi slična komisija trebalo da bude osnovana i na nivou BiH, a prema predviđanjima, do zakonske upotrebe kanabisa trebalo bi doći već od Nove godine!

Kako su potvrdili za Press iz Ministarstva civilnih poslova BiH, komisija za opojne droge uskoro bi trebalo da raspravlja o pokretanju svih aktivnosti na osnovu inicijative za pokretanje procedure za izmjene i dopune zakona kojim se reguliše upotreba kanabisa u medicinske svrhe, a koju su im  prije dva dana dostavili iz Udruženja Komore magistara farmacije FBiH.

Zajednički stav

– Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo bezbjednosti dobili su dopis kojim se traži pokretanje procedure za izmjene i dopune zakona kojim se reguliše upotreba kanabisa u strogo kontrolisane medicinske svrhe. Inicijativom se predlaže formiranje radne grupe u kojoj bi, pored predstavnika relevantnih ministarstava i drugih institucija, uzeli učešće i eksperti iz oblasti farmacije, odnosno predstavnici Komore farmaceuta FBiH koji su spremni da pruže stručnu pomoć u sprovođenju  inicijative i rasvjetljavanju razloga zbog kojih bi trebalo doći do izmjena i dopuna važeće legislative u vezi sa predmetnim pitanjem. Inicijativa je tek prije dva dana stigla u ministarstvo, tako da još nisu pokrenute konkretne aktivnosti, ali bi trebalo da bude upućena Komisiji za opojne droge radi sprovođenja narednih aktivnosti – potvrdili su nam iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Za legalizaciju 92 odsto ispitanika!

Press je nakon niza tekstova u vezi sa legalizacijom kanabisa u medicinske svrhe na svom portalu objavio anketu u kojoj smo pitali naše čitaoce kakav je njihov stav.

Tako je na pitanje – da li podržavate legalizaciju marihuane u medicinske svrhe čak 92 odsto čitalaca odgovorilo potvrdno, dok je njih samo osam odsto bilo protiv korišćenja kanabisa za liječenje oboljelih.

Direktorka Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Nataša Grubiša, podržava svaku inicijativu kojoj bi cilj bio legalizacija marihuane u medicinske svrhe i naglašava da je veoma važno da ministri zdravlja RS i FBiH, te ministar civilnih poslova BiH zauzmu zajednički stav u vezi s ovim pitanjem.

– Tek kad se usaglase svi nadležni na oba nivoa vlasti biće stvoreni nesmetani uslovi za legalizaciju kanabisa za korišćenje u medicinske svrhe. Važno je da to postane državni projekat jer se na entitetskom nivou može najviše dati stručno mišljenje nadležnih udruženja i institucija. Na kraju, ostaje da vidimo kako će Komisija za opojne droge reagovati na sve ove inicijative, a koja na osnovu stručnih prijedloga treba da da svoj stav – navodi Nataša Grubiša.

Prema njenim riječima, Agencija za lijekove je na raspolaganju kada je riječ o radu na utvrđivanju potrebe i mogućnosti za legalizaciju medicinskog kanabisa, te da će se rado odazvati na sve stručne rasprave.

– Naš stav je da bi bilo korisno da bude legalizovano korišćenje  kanabisa u medicinske svrhe, jer bi to omogućilo pacijentima da uzimaju provjerene lijekove, a ne da ih nabavljaju sa crnog tržišta. Dobro je da polako struka uzima učešće i pokreće inicijative koje bi mogle dovesti do legalizacije – rekla je Nataša Grubiša.

Jednostavno rješenje

Da bi legalizacija kanabisa mogla dobiti svoj epilog čak do kraja ove godine tvrdi predsjednica Saveza žena oboljelih od raka dojke “Iskra”, Azra Ikalović. Ona naglašava da je važno što su se udruženja oboljelih od raka i multiple skleroze u BiH udružila u nastojanju da pacijentima bude omogućeno liječenje kanabisom.

– Zakon nije problem i mi imamo jednostavno rješenje, tako da se nadamo da će uskoro doći do legalizacije koja je za nas velika stvar, jer većina nas već koristi te preparate. Ipak, važno je da to i zakonski bude uređeno da ne moramo više da uzimamo marihuanu od dilera po ulici i da razmišljamo da li je to uopšte ono što nama treba – zaključila je Ikalovićeva.

Press