Opštinski sud u Sarajevu odbacio je tužbu Renada Šeremeta iz Sarajeva koji je tužio Republiku Srpsku za diskriminaciju zbog negiranja prava na upotrebu bosanskog jezika, ekskluzivno otkriva Press.

Prema presudi tog suda od 19. avgusta ove godine, negiranje postojanja bosanskog jezika nije kažnjivo.  Šeremetova tužba i zahtjev za naknadu štete u visini od 20.000 KM zbog “izazivanja duševne patnje” i “skraćenja životnog vijeka” su odbijeni. Šeremet je tužbu protiv Republike Srpske pokrenuo pozivajući se na izjavu predsjednika RS Milorada Dodika datu u septembru 2013. godine na okruglom stolu u Banjaluci koji je organizovao Odbor za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje Narodne skupštine RS, a kojom je predsjednik Srpske negirao postojanje bosanskog jezika.

Međutim, u presudi u čijem posjedu je naš list precizno se navodi da se “odbija tužbeni zahtjev za naknadu nematerijalne štete u visini od 20.000 KM zbog povrede ljudskih prava i diskriminacije tužioca Renada Šeremeta, skraćenje njegovog životnog vijeka i izazivanje duševne patnje”.

Ustavni sud BiH: Nema diskriminacije u RS!

Pored presude Opštinskog suda u Sarajevu i Ustavni sud BiH praktično je potvrdio da u RS nema diskriminacije po osnovu korišćenja maternjeg jezika bilo kojeg od konstitutivnih naroda.

Kako saznaje Press, Ustavni sud BiH odbacio je kao neosnovan zahtjev lidera DF-a i bivšeg hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića, za ocjenu ustavnosti Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju RS. U obrazloženju odluke se navodi da “zakoni o osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju RS propisuju vrlo jasne i precizne odredbe koje zabranjuju diskriminaciju po bilo kom osnovu, te promovišu poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda i različitosti”.

– Odbija se tužbeni zahtjev za diskriminaciju zbog negiranja postojanja bosanskog jezika, prava na upotrebu i korišćenje bosanskog jezika, kao maternjeg jezika tužioca kako u privatnoj, tako i u službenoj upotrebi – navodi se u presudi.

Opravdano

Pravnici ističu da je ovakva presuda suda u Sarajevu potpuno opravdana i potvrđuje da Bošnjaci nisu diskriminisani i da im nije uskraćeno pravo na upotrebu njihovog maternjeg jezika u RS.

– Ustavom RS određeno je pravo na korišćenje jezika bošnjačkog naroda i istaknuta ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH u odlučivanju o temeljnim pitanjima, zbog čega je potpuno neutemeljeno pozivanje na bilo kakvu diskriminaciju – kaže jedan od bivših sudija Ustavnog suda BiH koji je insistirao na anonimnosti.

Prema njegovim riječima, sudije Opštinskog suda u Sarajevu pravilno su obrazložile da Bošnjacima nije uskraćeno pravo na korišćenje njihovog jezika.

– Za srpski narod u RS i BiH, ovakve tužbe predstavljaju simbol stalnih težnji za majorizacijom srpskog i hrvatskog naroda s ciljem stvaranja jedinstvene i vještačke nacije u BiH, tzv. bosanske nacije. Apsolutno su neprihvatljivi uporni pokušaji da se jezik bošnjačkog naroda nametne kao bosanski jezik kojim treba da govore svi u BiH – kaže naš sagovornik.

Stara praksa

On ističe da ovakvi pokušaji samo govore o tome da bošnjačke političke i intelektualne elite nikada nisu odustale od prakse nametanja rješenja i namjere da dominiraju nad drugim narodima u BiH koju očigledno smatraju, prije svega, državom bošnjačkog naroda.

– Takva politika je suprotna važećem ustavnom i teritorijalnom uređenju BiH, savremenim demokratskim standardima i političkoj realnosti, zbog čega nikada neće biti realizovana – kaže naš sagovornik.

Njegovo mišljenje dijeli i bivša potpredsjednica NSRS i funkcionerka SDS-a Snježana Božić koja je u ovom predmetu bila svjedok. Ona kaže da ova presuda najbolje pokazuje koliko je bespredmetna apelacija bošnjačkog člana Kolegijuma Doma naroda BiH Safeta Softića koju je prije dva dana uputio Ustavnom sudu BiH i u kojoj traži da u Ustavu RS umjesto formulacije “jezik bošnjačkog naroda” stoji “bosanski jezik, bez konotacije na bošnjački narod”.

– Pred Opštinskim sudom u Sarajevu kao bivša potpredsjednica NSRS bila sam svjedok odbrane po tužbi jednog Bošnjaka protiv RS, a koji je tvrdio da je diskriminisan i da mu je nanesen duševni bol zato što je predsjednik RS Milorad Dodik rekao da ne postoji bosanski jezik. Ta tužba je odbačena i to najbolje govori koliko je opravdana Softićeva apelacija – kaže Božićeva.

Press