Gde će biti izvršena sledeća invazija SAD? Na to pitanje Majkl Mur odgovara u novom dokumentarcu, kojim raskrinkava potrebu Sjedinjenih Američkih Država za stalnim ratom, kako bi održale vojnu industriju. Ovo nije prvi film kojim je Mur uzburkao američku javnost.

Industrija oružja je ono što Mur kritikuje u novom filmu „Where to Invade Next“, koji će imati premijeru za nekoliko dana na filmskom festivalu u Torontu. Podsetimo, da je njegov prethodni dokumetrarac „Farenhajt 9/11“ dobio Zlatnu palmu i zaradio najviše para u istoriji dokumentarnih filmova.

Njegov najpoznatiji dokumentarac „Farenhajt 9/11“ kritikovao je tadašnju administraciju Džordža Buša i „rat protiv terorizma“, koji je počeo nakon terorističkog napada 11. septembra 2001. On je kritikovao i medije zbog izveštavanja prilikom invazije na Irak, ali je tvrdio i da su američkim patritoskim zakonom, prekršena osnovna ljudska prava.

Mur privlači pažnu javnosti, ne samo svojim filmovima, nego i izjavama.

„Snajperisti nisu heroji, kako smatra većina u javnosti, oni su kukavice“, izjavio je kada je početkom godine izašao film Klinta Istvuda „Američki snajperista“.

Govorio je i da je američka nacija nastala na genocidu, a izgrađena na leđima robova.

– Poklali smo se međusobno u građanskom ratu i nastradalo je 600.000 ljudi. Pripitomili smo Divlji zapad revolverom. Silujemo i tučemo naše žene bez milosti i u zapanjujućem broju – na svaka tri sata jedna žena je ubijena, na svaka tri minuta je silovana, a na svakih 15 sekundi prebijena –  ukazao je Mur.

Okosnica njegovih kritika je u američkoj samozaljubljenosti, aroganciji i ubijanju širom sveta.

– Mi smo zemlja čije vođe zvanično sankcionišu nasilje, a u isto vreme sprovode nasilne akte da bi postigli često nemoralan cilj. Mi izvodimo invazije na zemlje koje nas nisu napale. Mi trenutno koristimo bespilotne letelice u nekoliko zemalja, često ubijajući civile –  kaže on, dodajući da to rade zato što im se može.

– Postoji nivo arogancije u, inače, prijateljskom američkom duhu. Varamo sebe da ima nečeg izuzetnog u nama što nas deli od svih onih „drugih’“ zemalja. Ubeđeni smo da smo prvi u svemu. Verujemo da imamo najveću demokratiju, ali imamo manji odziv na izborima od bilo koje zapadne demokratije.

U pogledu straha, odnosno rasizma, Mur podseća da je američka nacija uzašno plašljiva, imajući u vidu da zemlja nikad nije napadnuta.

– Najveći uzročnik nasilja je egoistični princip po kome svako brine svoje brige, a na tuđe se ni ne okreće. Ne kažem da je na nekom drugom mestu sve savršeno, ali putujući po svetu primetio sam da u drugim civilizovanim zemljama cela nacija ima koristi od toga što ljudi brinu jedni o drugima –  kaže Mur.

Mur je kritikovao i zakon po kome je dozvoljena i prodaja poluautomatskih pušaka bez ikakve ranije provere.

„Druge zemlje imaju više oružja po glavi stanovnika nego Amerika, i u njima deca gledaju nasilje na televiziji, ali nigde nema masovnih ubistava kao kod nas. Tako će biti dok se ne promene zakoni“, rekao je Mur.

24sata