Hapšenje advokata Faruka Balijagića je sramotni čin, politički motivisana osveta SDA i njenog predsjednika Bakira Izetbegovića ovom uglednom advokatu i potvrda da pravni i politički sistem u BiH ne funkcioniše, odnosno da djeluje pod patronatom SDA, ocijenio je analitičar DŽevad Galijašević.

“Ocjene koje su ovih dana stizale iz Kancelarije OEBS-a u Sarajevu i ambasadora Džonatana Mura da je pravosuđe u BiH pod kontrolom političkih moćnika, upravo su bile upućene na adresu kriminalne hobotnice koju je SDA uspostavila i njenog čelnika Bakira Izetbegovića”, istakao je Galijašević u izjavi Srni.

Komentarišući hapšenje tuzlanskog advokata Faruka Balijagić i njegovog sina Ade, koji su uhapšeni juče po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu zbog sumnje da su podstrekavali na krivično djelo ubistva, razbojništva i teška krivična djela protiv opšte bezbjednosti ljudi i imovine, Galijašević je podsjetio da je početkom februara advokatska kancelarija Balijagić u Tuzli podnijela krivičnu prijavu protiv predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, kao i njegove supruge i sestara.

“Balijagić je tada izjavio za medije da ga je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić ovlastio da pokrene tužbu protiv Izetbegovića, te njegove supruge Sebije i sestara Lejle i Sabine, za koje postoji osnovana sumnja da su tokom rata pokrali novac namijenjen BiH. Ovu činjenicu potvrdio je i sam Radončić. Samo dvije sedmice nakon podnesene prijave, na kancelariju advokata Balijagića izvršen je bombaški napad”, naveo je Galijašević.

On je naglasio da se “pravosuđe BiH nikada nije bavilo, a kamoli rasvijetlilo bilo kakvu vezu Bakira Izetbegovića sa krađom humanitarne pomoći u ratu, političkim ubistvima, počinjenim ratnim zločinima nad Srbima i Hrvatima tokom proteklog rata, sa radikalnim vjerskim ideologijama, sa organizovanim kriminalom, kao ni napadom na advokatsku kancelariju Balijagić”.

“Ovo hapšenje advokata Balijagića i njegovog sina razlog je više da javnost bude uznemirena ovakvom zloupotebom policije i pravosuđa, kao i da se na referendumu zatraži mišljenje o legitimitetu Suda i Tužilaštva BiH, takozvanih pravosudnih institucija”, ocijenio je Galijašević.

On je ponovio da je “Bakir Izetbegović korumpirani fundamentalista”, te da se “ta činjenica mora uzeti u obzir prilikom svakog razgovora o njemu i sa njim”.

“Početkom godine je organizovao privatne večere za iranskog ministra kulture i informisanja, ali mu nije mrska saradnja sa radikalnim islamistima bez obzira koji pravni i dogmatički pravac u vjeri prihvatali. U ratu je, preko kriminogenih komandanata Juke, Cace, Ćele jednog i drugog, rukovodio premještanjem grobnica likvidiranih sarajevskih Srba. Bakir Izetbegović je organizovao likvidacije putem terorističke grupe ‘Ševe’, a umiješan je u trgovinu oružjem, saradnju i sa Teheranom i Rijadom”, rekao je on.

Galijašević ističe da “ne postoji osoba kao Bakir Izetbegović koja tako aktivno i neskriveno mrzi sekularno uređenje, multietničku strukturu BiH, Srbe i Hrvate, i koji svakom izjavom i gestom ispoljava eurofobiju”.

“Naravno, izvor moći Bakira Izetbegovića je u činjenici da je SDA, koja je ogrezla u zločinu i kriminalu, na sve uticajne pozicije u BiH instalirala njegove poslušnike, poslovne partnere i prijatelje, da su sudije Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman i Suada Palavrić, bivši generalni sekratari SDA, da su Dubravko i Aljoša Čampara, ambiciozni sinovi nekadašnjeg republičkog tužioca u BiH /smijenjenog 1987. godine zbog afere ‘Agrokomerc’/ Avde Čampare, dobro raspoređeni u Tužilaštvu i federalnom MUP-u…”, rekao je Galijašević.

On je naglasio da u prilog njegovoj tvrdnji govori i podatak da su zapadne obavještajne službe prošle godine napravile šemu kriminalne mreže “Halke” – “Mladomuslimanski krug”.

“Centralna figura te mreže je Bakir Izetbegović. Idejna veza bili su njegov otac Alija Izetbegović, logističar Armije BiH Halid Čengić, bivši potpredsjednik Vlade RBiH Edin Bukvić, istaknuti članovi Mladih muslimana Ešref Čamapara i Munir Kapetanović.

Veza je išla dalje – diplomatija Bakir Sadović i Ibrahim Bukvić, finansije Amer Bukvić, policija – Avdo i Rabija Čampara, pravosuđe Dubravko Čampara, stranački poslovi – Denis Zvizdić i Aljoša Čampara, Islamska zajednica BiH i islamski svijet Hasan Čengić. Dio te mreže su svakako i Faris i Ismet Gavrankapetanović”, pojasnio je Galijašević.

SRNA