Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da je SDS stranka koja se, zajedno sa SDA i pojedinim zvaničnicima međunarodne zajednice, najviše protivi referendumu u Republici Srpskoj, kao i reformi pristrasnih i politički zavisnih pravosudnih institucija na nivou BiH.

“U nastojanju da se dodvore strancima i svojim koalicionim partnerima iz SDA i da po svaku cijenu opstanu na pozicijama vlasti u Sarajevu, funkcioneri SDS-a najglasniji su u zahtjevu da se u Republici Srpskoj spriječi izražavanje volje naroda o ovakvom Tužilaštvu i Sudu BiH, koji svojim djelovanjem nanose nemjerljivu štetu svim građanima BiH, a posebno porodicama srpskih žrtava ratnih zločina”, upozorio je Košarac u izjavi za Srnu.

Prema njegovim riječima, SDS i SDA zajednički rade na poništavanju rezultata posljednjeg sastanka strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa.

“SDS grčevito radi na tome da pravosudne institucije na nivou BiH ostanu pod kontrolom njihovih koalicionih partnera iz SDA kako bi te institucije u narednom periodu bile iskorištene za obračun sa njihovim političkim neistomišljenicima”, naglasio je Košarac.

On je dodao da su “SDS-ovci digli dreku na rezultate posljednjeg briselskog sastanka strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa, dok mjesecima ćute o katastrofalnim rezultatima Tužilaštva BiH u odnosu na procesuiranje najtežih krivičnih djela ratnih zločina i terorizma”.

“SDS mjesecima ne progovara o potrebi da Tužilaštvo BiH procesuira inspiratore terorističkog napada na policijsku stanicu u Zvorniku, kao i naredbodavce i izvršioce napada na predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića u Memorijalnom centru u Potočarima. Ništa nisu rekli ni o ograničenoj optužnici protiv Nasera Orića i brojnim drugim potezima Tužilaštva BiH za koje je svima jasno da su kreirani u centrali SDA u Sarajevu”, zaključio je Košarac.

SRNA