Jusuf Arifagić iz Trnopolja kod Prijedora, koji je postao nadaleko poznat po tome što kravama u svojim štalama pruža smještaj ravan hotelskom, uskoro će evropski način uzgoja ovih životinja oprobati i u Petrovcu!

On će, kako je potvrdio za naš list, u ovu opštinu preseliti podmladak crvenih norveških krava koje uzgaja skoro dvije godine, dok će na farmi u Trnopolju za proizvodnju mlijeka ostati oko 250 grla!

U razgovoru za Press Arifagić, koji je i direktor i vlasnik firme “Arifagić investment”, kaže da oko 600 grla u njegovim štalama zaista živi na “visokoj nozi”, što pretjerano ne čudi s obzirom na to da je riječ o jednoj od najsavremenijih farmi za uzgoj pomenute vrste goveda!

Udobno i savremeno

– Ovaj uzgojno-selekcijski centar karakteriše izuzetno visok nivo higijenskih i zdravstvenih uslova, ali i udoban i savremen smještaj zbog čega naše štale nazivaju i hotelom za krave. U štali su postavljene 32 kamere, putem kojih veterinari 24 časa prate životinje. Odgovarajući instrumenti mjere temperaturu, osvjetljenje i kvalitet vazduha, “reagujući” čim parametri počnu da odstupaju od optimalnih vrijednosti – kaže Arifagić.

Prema njegovim riječima, krave na farmi u Trnopolju spavaju na lateks madracima, te se kreću po podu presvučenom gumom.

– Na ovaj način brinemo o njihovim kostima, što se, opet, odražava na plodnost životinja. Redovno im obrađujemo papke, a u štalama su postavljene i četke koje se aktiviraju kad im se krava približi. Dakle, kako god im ove životinje približe neki dio tijela, on bude očetkan. Sve ovo utiče na zdravlje krave, njenu plodnost, telenje, životni vijek, količinu i kvalitet mlijeka – ističe Arifagić.

Prijateljski nastrojene!

Pored toga što daju dosta mlijeka i lako se tele, crvene norveške krave su i veoma pitome, što je, kako kaže Arifagić, još jedna vrlina koja ovu vrstu goveda razlikuje od ostalih.

– Čim čovjek uđe u štalu, one kreću prema njemu i gurkaju ga glavom, jer hoće da se maze. Zanimljivo je da polovina teladi crvene norveške krave na svijet dolazi bez rogova, što je dokaz da je riječ o izuzetno miroljubivoj vrsti. Ove krave definitivno imaju puno osobina zbog kojih se farmeri opredjeljuju za njihov uzgoj – naglašava Arifagić.

On dodaje da po evropskim standardima za svaku kravu u štali treba obezbijediti sedam kvadrata, ali da u Trnopolju svako crveno norveško goveče na rapolaganju u prosjeku ima 11 kvadrata.

– S druge strane, đubar se automatski izbacuje svakih 45 minuta. Takođe, našim kravama svakodnevno puštamo i muziku, posebno u periodu muže. To, naravno, djeluje opuštajuće, a kanadski farmeri su dokazali i da dovodi do povećanja proizvodnje mlijeka. Ove životinje vole sve – od klasične muzike, preko Erosa Ramacotija i Dine Merlina, pa sve do sevdalinki Safeta Isovića – kaže Arifagić.

On podsjeća da je prvih 100 grla u štalu u Trnopolju iz Norveške stiglo u decembru 2013. godine.

– Boraveći u ovoj državi, vidio sam kako se ljudi ponašaju prema kravama i kakav odnos imaju prema proizvodnji mlijeka. Kupio sam poljoprivredno imanje ovdje, ali nisam ni razmišljao o tradicionalnom, nego sam se opredijelio za proevropski, odnosno moderni uzgoj goveda. Jedna krava daje više od 30 litara mlijeka dnevno, što je izuzetno dobar prinos, a dobili smo i potvrdu da naše mlijeko ispunjava stroge evropske uslove za izvoz – naglašava Arifagić.

Mnogo odricanja

On ne krije da je u farmu u Prijedoru uložio puno i para i vremena, ali da je danas ponosan jer zapošljava tridesetak ljudi.

– Do sada sam u farmu uložio šest miliona KM kredita i osam miliona vlastitih para, te osam godina života koje su obilježili naporan rad i velika odricanja. Pored pomoćnih radnika, o životinjama brinu i tri veterinara i dva tehničara – ističe Arifagić.

On objašnjava da dio svoje farme seli u Petrovac, jer iz ove opštine ionako nabavlja veći dio hrane za krave.

– Dio kukuruza proizvodim sam, a dio kupujem, dok sijeno nabavljam u Petrovcu. Kad premjestim dio goveda tamo, biće daleko lakše obezbijediti, odnosno dopremiti im hranu. S druge strane, muzne krave će ostati u Trnopolju, jer im je tamo najudobnije – kaže Arifagić.

Press