Oko 500 izbjeglica koje su danas smještene u hotel “Porin” u zagrebačkom naselju Dugave, počelo je proteste jer ne žele da ostanu u Hrvatskoj.

U jednom trenutku, iz hotela je istrčao jedan azilant nag do pojasa vičući “Sve ću da vas pobijem!” i bacio kamen prema novinarima.

Kamen je pogodio snimatelje Mreže TV i HTV-a. Azilant je svladan, a interventni policajci odveli su ga u hotel.

Izbjeglice koje su stigle u hotel “Porin” novinarima poručuju da žele da odu jer su nepoželjni, bacaju namještaj, krevete i metalne konstrukcije kroz prozor i viču “Sloboda, sloboda”.

Takođe bacaju WC papire i šalju jasne poruke da svoj put namjeravaju da nastave i da u Hrvatskoj ne žele da ostanu, a spominju i njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Radnici hotela su novinarima Index.hr. rekli da se izbjeglice ponašaju izrazito neprijatno.

Prve izbjeglice su jutros počele pristizati u Prihvatilište za tražitelje azila.

Azilanti koji su u Dugavama smješteni već neko vrijeme primorani su da potraže smještaj na nekoj drugoj lokaciji.

Grupa legitimisanih i pristupačnih Sirijaca kazala je novinarima da putuje već tri sedmice i da se ne žele da se zadržavaju u Hrvatskoj, jer im je cilj prvenstveno Italija ili Njemačka.

Dio izbjeglica koji je legitimisan pušten je iz hotela “Porin”, a interventne policije u Dugavama je sve više.

Kako saznaje Index.hr, dio građana je odlučio da pomogne izbjeglicama i da ih privatnim vozilima preveze ka Sloveniji.

Azilanti koji su iz Zagreba upućeni u Kutinu, zbog dolaska izbjeglica negoduju zbog nastale situacije i pitaju se kakav je to zakon koji ih prvo prihvata, a zatim tjera. U Dugavama su se, kažu, potpuno integrisalii, a za odlazak nemaju dovoljno novca. Mjesečno dobijaju tek oko 1.000 kuna.

Azilanti naglašavaju kako je pogrešno mišljenje da većina izbjeglica dolazi iz Sirije. Najveći dio njih pristiže iz Maroka, Alžira, Avganistana i okolnih zemalja.

Voz koji je iz Tovarnika prevozio oko 800 izbjeglica stigao je nešto poslije pet sati ujutro u Dugo Selo. Većina je prevezena u Ježevo.

Taj voz je tokom noći krenuo iz Tovarnika gdje je u srijedu uveče bio i hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić. On je izjavio da hrvatska policija ima potpunu kontrolu nad hrvatskom granicom, ali ukoliko migranti nastave da pristižu u većem broju, Hrvatska će morati da razmisliti o drugačijem ponašanju.

Dosad je u Hrvatsku stiglo više od 6.000 izbjeglica. Oni od srijede ujutro pristižu u Hrvatsku autobusima iz Srbije nakon što su mađarske vlasti zatvorile granicu prema Srbiji.

“Ova situacija ne može i neće ugroziti sigurnost Hrvatske”, poručio je Ostojić iz Tovarnika.

On je dodao da očekuje i da je Mađarska, Srbija, Makedonija i Grčka odrade svoj dio posla i ponovio da je Vlada osnovala štab koji će imati sjedište u šumi pored Vinkovaca, te su aktivirali i druge prihvatne centre.

Tanjug/Press