djecije-stopalo

Biljana Lukić /38/ iz Prijedora bavi se neobičnim i rijetkim zanimanjem – izradom gipsanih otisaka dječijih šaka i stopala.
“Otisci se mogu napraviti od prvog dana po rođenju, a gornja granica uzrasta ne postoji. Najčešće dolaze roditelji s bebama i sa malom djecom kako bi i na ovaj način sačuvali uspomene na prve dane i godine života”, rekla je Lukićeva Srni.

Otisak se uzima tako što se šaka ili stopalo uroni u masu i izvadi nakon jedne minute, a potom se u tako dobijen kalup ulijeva gips. Nakon što se gips djelimično osuši, masa se skida i dobija se gotov otisak.

“Riječ je o masi koja se koristi u stomatologiji koja nema nikakvih štetnih uticaja na kožu bebe. Prethodno se bebine ruke i noge namažu bebi uljem i to je sve s čime beba dolazi u kontakt, što znači da je tehnologija izrade potpuno bezbjedna”, pojasnila je Lukićeva.

Naknadno se dobijeni gipsani otisak suši, a potom, po želji roditelja, lakira, ukrašava i uramljuje ili jednostavno ostavlja bez dodatne dorade. Najčešći kupci su roditelji, ali koristi se i mogućnost kupovine poklon bona koji se daruje povodom rođenja, krštenja, rođendana i drugih prilika.

“Masa je osjetljiva i fleksibilna i čuva i najmanje detalje. Time se omogućava da se na urađenom otisku vide sve crtice bebinih šaka i stopala. Da bi uzimanje otiska uspjelo, najbitnije je da su bebe site, naspavane i presvučene, a ponekad sačekamo i da beba zaspi”, dodala je Lukićeva.

Neobičnim hobijem koji je prerastao u zanimanje Biljana je počela da se bavi prije četiri godine, nakon što je na televiziji gledala prilog o bračnom paru koji se bavi izradom otisaka, a nedavno je pokrenula i stranicu na društvenoj mreži “Fejsbuk” simboličnog naziva “Daj pet”.

“Najprije sam poželjela uraditi to za svoje kćerkice, a potom su uslijedili otisci za prijatelje i rodbinu. Željela sam prvenstveno da ohrabrim sebe, pa onda i druge da podstaknu u sebi kreativnu stranu i da sa svojom djecom razvijaju ljubav prema stvaralaštvu”, istakla je Lukićeva.

Darujući poklon bonove za izradu gipsanih otisaka, Biljana učestvuje na konferencijama beba u Prijedoru koje Vlada Republike Srpske organizuje s ciljem povećanja nataliteta.

SRNA