boris-knezevic-press

Malo je potrebno da promijeniš mišljenje o čovjeku. Dovoljno je samo nekoliko lijepih riječi ili gestova pa da omrznuti negativac i razbojnik postane jagnje koje pitomo pije vodu iz dlana. Kada jednu takvu začuđujuću transformaciju doživi političar, i to onaj koga po nacionalnom difoltu već smatraš neprijateljem i od koga ne treba da očekuješ ništa dobro, onda se zaista može pričati o pravom čudu!

Otkako se iz Amerike vratio u BiH, načelnik Srebrenice Ćamil Duraković dugo je važio za jednog od najnepopularnijih Bošnjaka među Srbima. I to s debelim razlozima! Nije se tu radilo samo o tome što između većine pripadnika dva naroda već više od dvije decenije postoji ogromno nepovjerenje, što je iza nas krvavi građanski rat i što nijedan srpski ili bošnjački političar ne uživa popularnost kod onih drugih. Jednostavno, izgledalo je da se Duraković prethodnih godina svojski trudio da svojim političkim postupcima, izjavama i akcijama učini sve kako bi ga Srbi što više mrzili! Od ideje da u Sarajevu prije sedam-osam godina podigne šatorsko naselje srebreničkih Bošnjaka, koji su tražili da se njihov grad izdvoji iz teritorije i ustavnog poretka RS, pa sve do zapaljivih nacionalističkih govora i bratske ljubavi koju je njegovao s osumnjičenim ratnim zločincem Naserom Orićem.

Nevjerovatno, ali istinito jeste to da se prelomna tačka u Durakovićevom političkom ponašanju dogodila 11. jula, odnosno onog dana koji je, inače, u postdejtonskoj BiH na površinu uglavnom izvlačio najgore ljudske osobine i emocije, vrijeđao stare rane, budio priče o osveti, dželatima i žrtvama. Za razliku od mnogih drugih bošnjačkih političara, koji su s obzirom na visinu funkcije koju obavljaju i težinu izgovorene riječi bili mnogo pozvaniji od načelnika Srebrenice da osude divljački napad na premijera Srbije u Potočarima, jedino je Duraković istinski ljudski i od srca reagovao na pokušaj Vučićevog ubistva.

Onima koji u svemu vole da vide određenu simboliku sigurno je zapelo za oko da je “krivac” za Durakovićevu zapanjujuću transformaciju od bošnjačkog političkog jastreba do “goluba mirotvorca”, trenutno najpoznatiji politički “transformer” u regionu, Aleksandar Vučić. Ko će ga znati? Možda za ovaj komadić planete još ima nade.

Press