seks-nocne-more

Noćne more su snovi koji su strašni, stresni i koji znaju da izazovu anksioznost do te mere da se probudimo iz dubokog sna…

Ovakvi snovi koji nas kroz „barijeru“ spavanja potpuno mogu dovesti do svesnog stanja, izgledaju toliko stvarno da nas ostavljaju zbunjenim. Tokom buđenja, nekad ne možemo da shvatimo da li je to bio samo san ili se stvarno desilo. Krvni pritisak postaje povišen, kucanje srca se ubrzava, a osećanja kao što su zbunjenost, strah i ostale senzacije mogu postati sve veći. Pitamo se, zašto se nakon toliko godina ljudske evolucije, zastrašujuće noćne more i dalje pojavljuju u ljudskoj psihi?

Kada se ispituje izbliza, izgleda kao da se noćne more prilagođavaju u tome da nas obaveste da se probudimo, kako bi se suočili sa tim. Bilo da je to situacija iz prošlosti ili sadašnjosti, u tom snu postoji neko dešavanje koje tera onoga ko ga sanja da se probudi. To dešavanje može biti opasno po život, jednostavno uznemiravajuće ili između ova dva. Može biti emotivna, fizička, relacipona… Najvažnija stvar je da, šta god da je, toliko je značajna da nas budi iz sna. To znači da psiha postaje svesna „značajnog“ života i teško ju je ignorisati.

Pročitajte i… Šta kada sanjate seks: Skrivena značenja erotskih snova

Noćna mora traži pažnju onoga ko sanja da se probudi kako bi u stvarnom životu nešto promeno ili shvatio. Stoga, ružni snovi se ponašaju kao unutrašnji alarmni sistem za nas, koji nas upozorava na neku vrstu opasnosti. To može biti nešto čemu treba emotivno lečenje ili fizičko, ili samo pažnja. To na primer može biti veza koju uporno ignorišemo, a da nismo ni svesno toga. Može biti i neki zdravstveni problem koji mora da se pronađe, dok ne postane ozbiljan. Može biti neki emotivni bol iz prošlosti koji je počeo da izlazi na površinu jer ga nikada u potpunosti nismo preboleli. Drugim rečima, noćne more nas zovu da postanemo proširena verzija nas samih. Pitaju nas da obratimo pažnju i napravimo potrebne promene za naš rast, tako da ne moramo da ponavljano greške iz prošlosti. One su prijatelj koji nas upozorava da moramo nešto da promenimo jer je za nas tako najbolje. Interesantno je da ako ignorišemo poruku i nastavimo da se ponašamo isto kao i pre, opećićemo se iznova i iznova. Noćne more koje se ignorišu, imaju sklonost da se ponavaljaju jer psiha ne želi da nas ostavi na miru kada smo u neizbežnoj opasnosti.

Paradoks noćnih mora je da je njihova svrha da nas preusmere od drame budnog života i da prošire našu svest u stanje velike svesnosti. Oni znaju da prodrmaju naše šablone razmišljanja i ponašanja. Krugovi mogu biti od bola i patnje, ponavljanog ponašanja igranja žrtve ili negativca ili bilo čega što „konzumiramo“ dok smo budni.

Pročitajte i… Sanjale ste bivšeg? Evo, šta vam podsvest poručuje

Šta znači „probuditi se“ u budnom životu? To znači da više ne živimo u nesvesti i da donosimo odluke bez shvatanja šta u stvari radimo. Nismo u lošem braku zbog supruga. Ne radimo loše poslove zato što nam je šef užasan. Mi imamo potpunu odgovornost za stvari koje radimo i odluke koje donosimo. Shvatamo da smo mi kreatori našeg života – bez optuživanja, žrtava i negativaca. Od ovog trenutka, životne odluke dolaze sa mesta samosvesnosti i napravljene su svesno, više nego refleksno.

U ovom budnom stanju možemo da čujemo svoh glas kada pričamo. Možemo da osetimo telo kako se kreće i diše sa životom. Vidimo svaku našu radnju kao odgovnornu i vrlo živu. Svesni smo sopstvenog života i učestvujemo u njemu. Svesni smo da smo svesni.

Naravno da uvek možemo da odemo na spavanje ako poželimo i da zaboravimo kako je biti u novom svesnom stanju. Možemo da se vratimo šablonu sreće i patnje koji se ponavlja, živeći kao da nam život dolazi i kao da smo žrtve te sile. Međutim, naš najbolji prijatelj i komadant će opet biti tamo da nas uplaši sa slikama snova i dati nam još jednu noćnu moru dok se ne probudimo jednom za svagda… A tada će se noćna mora zaista završiti…

Lepotaizdravlje