Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić prozvao je potpredsjednika SNSD-a Nikolu Špirića da je najglasniji protivnik borbe protiv kriminala, jer se, prema Mektićevim tvrdnjama, upravo protiv njega vodi nekoliko istraga za učešće u kriminalnim radnjama u vrijeme kada je obavljao najznačajnije funkcije u Savjetu ministara BiH!

– Ne znam koji bi drugi motiv Špirić imao da stalno napada mene i najavljenu borbu protiv krupnog državnog kriminala, izuzev ličnog straha zbog istraga koje se vode protiv njega – kaže Mektić u intervjuu za Press.

Da li je u opisu posla ministra bezbjednosti BiH da najavljuje istrage o kriminalnim aferama ili je to u nadležnosti istražnih organa, kao što je nedavno konstatovao potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić?

– O čemu bih, ja kao ministar, mogao drugo da pričam osim o istragama, aferama i onim što ima veze s teškim kriminalom? Moje je da stvaram ambijent i uslove da se takve stvari raspetljavaju. To Špiriću i SNSD-u očigledno ne odgovara. Oni sada pokušavaju da zamajavaju javnost bezveznim pričama o navodnom ugrožavanju interesa RS.

Znači, vi tvrdite da svojim djelovanjem ne ugrožavate interese RS?

– Evo vam ekskluzive koju sam saznao tek prije dva dana. Dakle, 2009. godine je Savjet ministara BiH donio odluku o cijenama ličnih dokumenata. Lična karta je koštala 10 maraka, a vozačka dozvola 40. Čak 70 odsto prihoda od izdatih ličnih dokumenata išlo je entitetima! Do promjene je došlo 2012. godine, kada je Savjet ministara, u kojem je Špirić bio zamjenik predsjedavajućeg, donio novu odluku po kojoj je cijena lične karte 18 maraka, a vozačke dozvole 60. Tada je donesena i odluka da od cijene lične karte nijedan fening ne ide entitetima, a od vozačke dozvole samo 20 odsto! Ako je 2013. i 2014. izdato blizu 600.000 ličnih dokumenata, ispada da je u tom periodu RS oštećena za približno 10 miliona maraka!

I Policija RS je stranačka

Špirić vas je nedavno optužio da navrat-nanos sprovodite izbor za novog direktora SIPA da biste napravili SDS-ovu “stranačku policiju”.

– Ma, nemoj! A kakva je Policija RS već deset godina? Zašto Policija RS, ako nije stranačka, nije razriješila nijednu krupnu aferu? Direktora SIPA bira nezavisni odbor koji je imenovao Parlament BiH. Oni su raspisali konkurs i sprovode proceduru.

Šta hoćete time da kažete?

– To da Špirić i SNSD tobože štite interese RS kada su u pitanju nekakve radne grupe, a kada su u pitanju pare onda ih za srpskim interesima nije briga! Zar u interesu RS nije bilo da svake godine dobije najmanje pet miliona KM od izdavanja ličnih dokumenata? Vlada RS je nedavno morala dići kredit od 15 miliona KM za vozila i uniforme pripadnika MUP-a RS. Srpska se zadužuje, a oni tobože brane njene interese!? Neka Špirić odgovori zašto je 2012. podržao odluku Savjeta ministara da se RS oduzme ogroman novac od izdavanja ličnih dokumenata.

Nedavno ste izjavili da se protiv Špirića vodi istraga u Tužilaštvu BiH. Da li ste mislili na taj konkretan slučaj, ili nešto drugo?

– Mislio sam na slučaj u vezi s nabavkom službenog “audija Q7” koji je Špirić uzeo sebi, na kojem je svašta nadograđivao i nabio nevjerovatnu cijenu od skoro 200.000 KM! Znam da istraga dobro napreduje. Slična je stvar i sa aferom “Šećer”, u koju je Špirić, takođe, upetljan. On sada pokušava da vikom i galamom o tobožnjoj zaštiti nacionalnih interesa izvrši neku vrstu pritiska da bi skrenuo pažnju s afera u kojima je lično učestvovao.

Press