Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić ocijenio je da se, dok se zaoštrava izbjeglička kriza i dramatično narušavaju regionalni odnosi na Balkanu, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić bavi tračevima, insinuacijama i medijskim podmetanjima.

“S obzirom na to da u fokusu interesovanja ministra bezbjednosti nije izbjeglička kriza niti vanredni samit EU, već Nikola Špirić i rad prethodnog saziva Savjeta ministara, pozivam nadležne institucije da ispitaju sve Mektićeve tvrdnje o navodnim istragama u vezi sa mnom i mojim radom”, rekao je Špirić Srni, komentarišući Mektićev stav da je Špirić “najglasniji protivnik borbe protiv kriminala jer se upravo protiv njega vodi nekoliko istraga za učešće u kriminalnim radnjama u vrijeme kad je obavljao najznačajnije funkcije u Savjetu ministara BiH”.

Špirić je, takođe, pozvao Mektića da konačno počne da radi svoj posao u skladu sa zakonskim nadležnostima, jer svojom neozbiljnošću, neznanjem i osvetoljubivošću predstavlja najveću opasnost po bezbjednost BiH.

“Neka ministar Mektić konačno formira Korodinaciono tijelo za migracije i ispoštuje nacionalni balans i Ustav ove zemlje, neka uključi MUP Republike Srpske u radne grupe i druga tijela koja formira na nivou BiH, umjesto što analizira efekte odluka bivšeg saziva Savjeta ministara”, kaže Špirić.

Špirić dodaje da, iako Mektić ne zaslužuje ni ozbiljnu polemiku ni pažnju, ali s obzirom na funkciju koju obavlja i kojoj nije dorastao, kao poslanik dužan je da upozori na greške koje ministar bezbjednosti BiH pravi iz dana u dan i koje će imati ozbiljne posljedice.

“Očekujem da Savjet ministara shvati ozbiljnost situacije i preduzeme potrebne mjere ako to već nije u stanju ministar u čijoj je nadležnosti bezbjednost”, rekao je Špirić.

SRNA