Muzej Kozare iz Prijedora uveo je novu praksu za izbor autora koji će u ovoj ustanovi imati priliku da izlažu i ona će se primjenjivati od iduće godine, rekao je danas Srni direktor ovog muzeja Zoran Radonjić.
“Riječ je o konkursu za samostalne likovne izložbe za izlagačku sezonu 2016. godine i pozivam sve zainteresovane umjetnike da se prijave. Konkurs je otvoren do 5. oktobra i već sada mogu reći da prijave stižu i iz drugih zemalja”, naveo je Radonjić.

On je pojasnio da će autore birati Umjetnički savjet Muzeja Kozare, a da su odabrani autori obavezni da po jedan od izloženih radova ostavljaju Muzeju Kozare.

On je istakao da prijedorski muzej ima vremena i prostora samo za ono što vrijedi i da nije suština u kvantitetu, već kvalitetu.

“Na taj način muzej će dobiti dobre autore i dobre radove, a autori će dobiti žirirane izložbe. Ima umjetnika koji kažu da su imali po deset samostalnih izložbi, a od toga je šest bilo po nekim kafićima. To nije isto što i žirirana izložba gdje autor mora ispoštovati određene kriterijume da bi došao do samostalne izložbe”, naglasio je Radonjić.

Umjetnički savjet Muzeja Kozare čine prijedorski likovni stvaraoci starije generacije Dragan Topić i Vlado Makanjić, kustos likovne zbirke Muzeja Kozare Aleksa Milić, akademski slikar Andrea Krnetić i akademski muzičar Igor Motl, koji se izuzetno uspješno bavi fotografijom.

“Rezervni član je profesor banjalučke Akademije umjetnosti Zoran Banović, za slučaj ako bi neko od stalnih članova savjeta konkurisao”, dodao je Radonjić.

Informacije o konkursu dostupne su na internet stranici Muzeja Kozare www.muzejkozareprijedor.com.

SRNA