Mesec i njegova veza sa Suncem donosi plimu i poplave, kao i druge nepogode, a oni koji veruju u “proročanstvo krvavog meseca” tvrde da će uslediti apokalipsa. Još kad čuju da je ovog puta u kombinaciji i “Supermesec”…

U kasnoj noći, 27. na 28. septembar, nebo će osvetleti fenomen poznat kao „Supermesec“. U isto vreme će se desiti njegovo pomračenje, pri čemu će postati „Krvavi Mesec“, a za istu noć “najavljena” je i apokalipsa, koja je prvo bila “zakazana” za 23. septembar.

Mesec će u istom danu biti i najtamniji i najsvetliji ove godine.

Supermesec se odnosi na efekat koji se javlja kada se pun Mesec nađe u svojoj najbližoj tački do Zemlje (pun Mesec), što nm omogućava da ga vidimo u njegovoj najsvetlijoj fazi i tada izgleda mnogo veći, čak i do 14 odsto veći od normalnog.

Zbog svoje blizine jako će svetleti, a ubrzo nakon toga postupno će nestati. Potpuno pomračenje dogodiće se samo sat vremena od njegovog najsjajnijeg momenta, kada će Zemljina senka u potpunosti zakloniti Mesec.

Nakon toga uslediće Krvavi Mesec, fenomen pomračenja, pri čemu Mesec pokriva Zemljina senka, koja mu daje svetlu crvenu boju zbog prelamanja sunčeve svetlosti u atmosferi naše planete. To pomračenje će biti četvrto i poslednja u nizu grupe lunarnih pomračenja, poznate kao „krvavi Mesec“, koja je počela u aprilu 2014. godine.

Astrolozi kažu da nema razloga za zabrinutost, a plima će, kako kažu naučnici biti za samo pet centimetara viša od najviše plime u protekle dve decenije.

24sata