Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH najavo je na upravo završenom presu da će od Tužilaštva BiH zatražiti pokretanje istrage o navodima Gordana Milinića, bivšeg ambasadora BiH u Moskvi i bivšeg šefa predstavništva RS u Moskvi, da je Milorad Dodik kao predsjednik Vlade RS primao mito od ruskih investitora, javlja novinar Nezavisnih novina.

Mektić je dodao da će Milinić dobiti status zaštićenog svjedoka po Zakonu o zaštiti uzbunjivača u BiH i da će u Tužilaštvu BiH dati zvaničnu izjavu.

On je naglasio je da Tužilaštvo BiH ima nadležnost za istraživanje pomenutih navoda jer se, kako je rekao, radi o navodnim krivičnim djelima koji su se desili na teritoriji BiH, Ruske federacije, Hondurasa, Srbije i drugih zemalja.

“Neprimjereno je davati politikanske kvalifikacije ljudima koji su se usudili da u javnosti iznesu ovakve kvalifikacije i oni će biti zaštićeni u skladu s zakonom o zaštiti „zvizdača“, odnosno onih koji prijavljuju javno korupciju”, rekao je danas Mektić na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Kaže da se on ne želi da bavi Milinićem, već optužbama o teškom kriminalu.

Ocijenio je začuđujućim da su pojedinci sada, naveo je, počeli da „blate“ Milinića a „ni u jednom momentu ne poriču teške optužbe koje je on iznio“.

Ruski biznismen Oleg Burlakov, koji se pominje „u aferi kilogram zlata“, kako je rekao, prisutan je u RS-u i vlasnik je fabrike “Terpentin“ Višegrad, a dobio je i višedecenijsku koncesiju na rudnik u Novom Gradu te da je pitanje koje treba ispitati da li su njemu kroz krivčna djela mita omogućene određene pogodnosti.

On je istakao da istrage u predmetima “Bobar banka” i “Naftna industirja RS” idu u dobrom pravcu i da je u slučaju “Bobar banke” već utvrđen trag novca.

SNSD će danas održati pres konferenciju na kojoj će vjerovatno reagovati na ove navode.