Gotovo da zvuči kao scenario naučno fantastičnog filma, ali sinoć se zaista odigrao dvostruki prirodni fenomen- Supermesec i njegovo potpuno pomračenje.

Supermesec se odnosi na efekat koji se javlja kada se pun Mesec nađe u svojoj najbližoj tački do Zemlje (pun Mesec), što nam omogućava da ga vidimo u njegovoj najsvetlijoj fazi i tada izgleda mnogo veći, čak i do 14 odsto veći od normalnog.

Potpuno pomračenje dogodilo se samo sat vremena od njegovog najsjajnijeg momenta, kada je Zemljina senka u potpunosti zaklonila Mesec.

Nakon toga je usledio takozvani Krvavi Mesec, fenomen pomračenja.

Pomračenja Meseca, potpuna ili delimična, nastaju kada se pun Mesec nađe u blizini nekog od čvorova svoje putanje. U tim oblastima prostire se i senka naše planete na nebu.

Pomračenje uvek počinje ulaskom Meseca u polusenku, a zatim u senku.Kada Mesec u potpunosti uđe u senku Zemlje (totalno pomračenje), on se potpuno zatamni. Međutim, mi ga i dalje vidimo. Boja mu poprima neku od nijansi bakarno crvene.

U Srbiji je delimično pomračenje počelo jutros u 03:07 sati, totalna faza u 04:11 sati, maksimalna faza u 04:47 sati, a kraj totalne faze je bio u 05:23.

24sata