SONY DSC

U Prijedoru je danas otvorena manifestacija “Dani voća”, koja je okupila dvadesetak proizvođača voća iz Kozarske Dubice i grada domaćina.
Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić je novinarima izjavio da grad želi svim poljoprivrednim proizvođačima da, na ovaj način, omogući da svoje proizvode približe građanima.

“Imali smo ranije dane cvijeća, nedavno su završeni dani meda, a sada su izloženi proizvodi naših voćara. Izuzetno je lijepo vidjeti sve ove, kvalitetne, domaće proizvode na jednom mjestu”, rekao je Pavić.

On je naveo da je gradska uprava u posljednje vrijeme stimulativnim mjerama omogućila poljoprivrednim proizvođačima da što više zasade, a podsticajima da održe postojeće voćnjake.

“Budući da je Potkozarje voćarski kraj, smatram da u ovu oblast treba i više ulagati i da ima perspektivu, kako na domaćem tržištu, tako i na stranom”, rekao je Pavić.

Šef gradskog Odsjeka za razvoj poljoprivrede Tatjana Marić je potvrdila da su na Sajmu voća prisutni proivođači iz Prijedora iz Kozarske Dubice, a da su najavljeni i učesnici iz Gradiške.

“Gradska uprava subvencioniše voćarsku proizvodnju stimulacijom intenzivnih zasada voća za šta se prijavilo 40 voćara. Svake godine proširujemo površine pod voćem i subvencionišemo i podizanje novih voćnjaka za koje gradska uprava plaća 70 odsto sadnog materijala, a korisnik 30 odsto njegove cijene”, potvrdila je Marićeva.

Manifestacija “Dani voća” u Prijedoru će trajati do 2. oktobra.

SRNA