Ruski predsjednik Vladimir Putin je u pravu kad kaže da je jedini način za razrješenje sirijske krize saradnja sa vladom predsjednika Bašara Asada i njegovim libanskim i iranskim saveznicima, piše britanski list “Gardijan”.

– Putin je u pravu i to svi znaju. To je realpolitika. Tako diktira pragmatizam. Na zapadu je spoljna politika već dugo produžetak unutrašnje politike, uz određenu dozu popovanja, naveo je kolumnista “Gardijana” Sajmon Dženkins.

Američki i britanski zvaničnici su se ove nedjelje u Ujedinjenim nacijama takmičili ko će više ocrniti Asada, a rezultat toga je da je Putin prikupio još više aduta, navodi se u tekstu.

– Ruski predsjednik je već obavio dvije najvažnije dužnosti ruskog lidera, postigao je stabilnost i donio nacionalni ponos. On sada postaje važan igrač na svjetskoj sceni. Dobro je procijenio situaciju u Iranu, Indiji i Siriji. Putin je sve samo ne glup, ističe Dženkins.

Američki diplomata-veteran Henri Kisindžer apelovao je prošle godine tokom posjete Londonu na javnost na Zapadu da Rusiju smatra saveznikom u borbi protiv muslimanskog fundamentalizma, a ne neprijateljem i dodao: – Rusija i Zapad pripadaju istoj civilizaciji i dijele iste dugoročne interese. Oni treba da deluju kao jedan.

Lako je zapadnim demokratijama, koje se razvijaju već vijekovima, da se izruguju nesavršenostima Rusije i Putinovom ponašanju u Ukrajini. Ali ideja da će ekonomske sankcije promijeniti mišljenje Moskve je idiotska, navodi “Gardijan”.

– U Siriji vlada najužasnija anarhija na svijetu i ako je ikad postojala potreba za slanjem “kopnenih snaga” iz humanitarnih razloga, to je ovde slučaj, rekao je Dženkins.

On ističe kako je Rusija prihvatila činjenicu da nasilno svrgavanje Asada sa vlasti, koje Britanija predskazuje još od 2011. godine, ne predstavlja realističan put prema miru i ako on treba da ode, to treba da se desi nakon što njegovi neprijatelji budu potisnuti, a ne prije.

Prava priroda angažovanosti Zapada u Siriji je otkivena u govoru američkog predsjednika Baraka Obame u UN-u, kad je on rekao da nema razloga da se podrže tirani “samo zato što su alternative sigurno gore”.

– Drugim riječima, Americi je važnije zadovoljstvo samom sobom nego sirijski životi. Zapad se, kad je riječ o Bliskom Istoku, vodi tom maksimom već više od decenije. Ona se, međutim, pokazala katastrofom. Ako nemamo više ništa pametno da kažemo o Siriji, treba da slušamo Putina. On ima nešto pametno da kaže, zaključuje Dženkins.

RTRS