Predsjedništvo Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) konstatovalo je da je u donošenju odluka na nivou BiH od opštih izbora do danas u 24 slučaja došlo do prekida prakse očuvanja pozicije Republike Srpske.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je na današnjoj sjednici Predsjedništva SNSD-a konstatovano i da predstavnici iz Republike Srpske u organima na nivou BiH ne predstavljaju organe Republike Srpske, a time ni Republiku Srpsku.

“Zatražili smo i da informacija koja je o tome napisana i koja evidentira sve pojedinačne slučajeve, bude dostavljena Narodnoj skupštini Republike Srpske”, rekao je Dodik.

On je istakao da će poslanički Klub SNSD-a inicirati održavanje posebne sjednice i donošenje zaključaka o zaštiti interesa Republike Srpske, što uključuje i ocjenu rada svakog predstavnika iz Srpske pojedinačno u organima BiH.

Dodik je rekao da se godinama uspijevalo čuvati poziciju Srpske u organima BiH, dok je Savez za promjene za samo nekoliko mjeseci uspio da podrži i donese niz štetnih odluka po Srpsku.

On je naglasio da u priči o prenosu nadležnosti nema govora o strahu, kako to tvrdi Srpska demokratska stranka, već o odgovornosti prema Srpskoj.

“Oni su krenuli putem izgradnje Bosne kao države. Oni provode bosansku politiku na štetu onoga što je interes Republike Srpske i mi imamo strah od takvog neodgovornog ponašanja pojedinaca koji tamo sjede i ne predstavljaju Srpsku, jer za njih nisu ni važni stavovi parlamenta i Vlade”, istakao je Dodik.

On je dodao da se lično ne plaši ni “žešćih igrača” od SDS-a, jer je bio u poziciji da mu prijete i oni koji “imaju stvarnu moć da prijete”, a da je ono što govori SDS najobičnije “laprdanje”.

Lažna Inckova ocjena

Predsjedništvo SNSD-a takođe je večeras zaključilo da je ocjena u izvještaju koji je visoki predstavnik za BiH Valentin Incko uputio Savjetu bezbjednosti UN po kojoj Republika Srpska krši Dejtonski sporazum lažna.

Prema Dodikovim riječima, takva ocjena predstavlja nastavak Inckove zloupotrebe položaja i kršenja Dejtonskog sporazuma.

On je naveo da SNSD podržava akte koje su Vlada i drugi organi Republike Srpske poslali Savjetu bezbjednosti UN.

“Dogovorili smo se da u narednih 20 dana obiđemo naše opštine, opštinske i gradske organizacije i da im predočimo ovu i sve ostale informacije razmatrane na Predsjedništvu, jer smatramo da nema dovoljno prostora i želje da se u Republici Srpskoj odbrani izvorna dejtonska pozicija Republike”, naglasio je Dodik.

On je dodao da u tom pogledu treba razgovarati sa običnim ljudima, da im se pokuša predstaviti takva situacija i dovesti ih u poziciju da shvate da je Republika Srpska napadnuta.

SRNA