Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je da se nada da je ponašanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika posljednji pokušaj dezintegracije BiH, “labudova pjesma” u nastojanju da se ostvare neki ratni ciljevi u BiH.

Izetbegović je rekao i da je Dodik sada prešao s riječi na dijela i da “ide na odmjeravanje mišića s međunarodnom zajednicom, na konflikt, na sudar sa međunarodnom zajednicom, sa antidejtonskim, neustavnim aktivnostima”.

“Ako mu to prođe, tada će doći do sudara državnih institucija sa entitetskim, jer ako RS ubuduće ne bude priznavala državno tužilaštvo, državni sud Bosne i Hercegovine i ako to tužilaštvo i sud angažuje SIPA i OSA da uhapse nekoga u RS, ako to bude spriječavala policija u RS, doći će do sukoba između institucija državnog i entitetskog nivoa”, ocjenio je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, za takav razvoj događaja Dodik će snositi svu odgovornost.

“Nažalost, konačno on (Dodik) svojim izjavama direktno ponavlja ono što je 9. januara 1992. godine nelegalna Srpska paraskupština dala sebi za cilj – razgaraničenja naroda. Ovih dana Dodik ponovo priziva, diže jedan istorijski talog koji se bio slegao u posljednjih 20 godina i vodi Bosnu i Hercegovinu u neizvesnost”, rekao je bošnjački član Predsjedništva BiH.

Izetbegović smatra i da će na ovaj način biti prekinut slijed pozitivnih ekonomskih pokazatelja, da će investitori i turisti početi da odustaju.

“Dodik će i Bosnu i Hercegovinu, a naročito entitet RS, koji lošije stoji ekonomski od Federacije, da vodi ka dnu”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je ocjenio da “međunarodna zajednica sada mora da povuče jasnu crvenu liniju i da zaustavi Dodika”.

On je dodao i da značajnijih, suštinskih promjena Dejtonskog sporazuma neće biti.

“Što se tiče SBB-a mislim da smo bez potrebe na jednom personalnom nivou ušli u jedan konflikt koji šteti Bošnjacima, pa samim tim i Bosni i Hercegovini”. kazao je pored ostalog Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine komentarišući mogućnost formiranja nove parlamentarne većine sa SBB-om Fahrudin Radončić.

Dodao je da je lično spreman, jer „ovo nije moj privatni biznis“.

“Neki moji povrijeđeni osjećaji, ponos i ostalo, ja sam spreman kao političar to ostaviti u drugi plan i raditi ono što je dobro za ovu zemlju, jer mi imamo ozbiljnih problema pred sobom i ozbiljnijih neprijatelja nego što smo jedan drugome”, naglasio je Izetbegović.

On je ustvrdio da ne može pregovarati o ustupanju premijerskih pozicija nekoj političkoj partiji ali da se o svemu drugom može pregovarati, ali „opstanak države BiH s pravima definisanim u Ustavu za mene je prioritet“.

Agencije