“Ne mislimo pre isteka zadatog roka, a to je 2017. godina, raspisivati referendum o nezavisnosti Republike Srpske. Ja nisam separatista, samo pokušavam da se poštuje Dejton”, poručio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik gostujući u Pressingu na N1.

Na pitanje hoće li raspisati referendum o nezavisnosti RS ako prođe referendum od Sudu i Tužilaštvu BiH, Dodik je odgovorio da je to je splet okolnosti i da će do 2017. godine pokušati sve da se BiH uredi u skladu s Dejtonom i s interesima tri naroda i dva entiteta.

On je istakao da neće biti potrebe za referendumom o statusu ako se bude poštovao referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH.

“To će značiti da se uvažava RS, Srbi i da možemo rešavati stvari. Pozivam sve političke predstavnike Bošnjaka da se otklonimo Međunarodne zajednice i da napravimo unutrašnji dogovor. Trebamo zajednički napraviti Sud koji ima legimitet RS i Srba.”

Radončić i Izetbegović su dogovorili primirje, a premijer Srbije, Aleksandar Vučić je rekao da je to opasno homogeniziranje Bošnjaka.

“Znam da je Vučić veliki prijatelj BiH, ali i Republike Srpske. Ja sam za stabilnost. Nisam protiv aranžmana Radončića i Izetbegovića, iako dobro znate da nema teške reči koje nisu izmjenili. Ipak, mene interesuje stabilna FBiH.”

On je kazao da će SNSD u državnu vlast ući samo kao predstavnik RS.

“Za BiH je najbolje da se u njoj svi osećaju dobro. Želim da se poštuje interes RS. Pre tri godine sam bio zainteresovan da BiH dobije status kandidata EU i bio spreman učiniti sve, ali su drugi kočili taj put. Sada to ne zavisi od mene.”

Razgraničenje, a ako ne onda odvajanje

Predsednik RS u Pressingu je kazao da Savez za promjene nema podršku naroda u RS. “Mladen Ivanić nije izbor srpskog glasačkog tela, a tamo se piše da je srpski član Predsedništva, jer su za njega glasali Bošnjaci u RS i dijaspori.”

Mnogi kažu da kad bi svoju energiju upotrebio za dobrobit BiH, u zemlji bi bilo mnogo bolje. “Dobrobit je isključivo vezana za dobrobit RS. A bolje može biti i BiH i Republici Srpskoj. Neka se uvaži RS, mi ćemo uvažiti BiH i taj čvor je razrešen.”

Dodik je govorio da se problem Srba i Bošnjaka se može rešiti samo razgraničenjem.

“Sve godine i istorija govori o tome. Razgraničenje, ne mora odvajanje, da niko nikome ništa ne nameće. To je optimalna priča i za Srbe i Bošnjake. Ako to ne uspe, onda je i odvajanje opcija.”

Dodik je u Pressingu otkrio šta mu je jednom prilikom rekao ambasador Velike Britanije.

“Pre nekoliko godina britanski ambasador mi je ljutito rekao da ima samo deset zemalja koje bi podržale nezavisnost RS. Pitao sam koje su to države, pa da odmah to uradimo.”

Na pitanje da li bi Srbija podržala nezavisnost RS, Dodik je kazao da ih to nije pitao, ali ako dođe do toga da će tražiti podršku, iako to nije politika EU.

“Politika EU nije ni da ima ograde, ni Katalonije, Škotska, Bavarska… Beograd zna da politička garnitura u RS zna da može samo da uspešno sarađuje, a ne da bude podanička. Nismo bili podanici ni strancima ni Incku, ne treba ni ekstremni Beograd očekivati podaničku RS.”

Izvor: N1