Američki eksperti smatraju da su ruski nadzvučni borbeni avioni “suhoj” Su-24 i avioni za blisku podršku na ratištu i borbu protiv tenkova “suhoj” Su-25 glavni aduti ruske operacije u Siriji. Jer sirijska avijacija sada, po nekim podacima, raspolaže sa svega 150 jedinica prilično zastarjele tehnike, koja nije u stanju da vrši udare u noćnim uslovima.

U ovakvim uslovima, ruski avioni bi mogli da odigraju veoma važnu ulogu. Zajedničko djelovanje ruske avijacije i vojne tehnike koju je Sirija prema prethodnim ugovorima dobila od Rusije, uz djelovanje sirijske kopnene vojske u budućnosti, mogli bi uspješno da očiste enklave od terorista i da ih zadrže na turskoj, odnosno jordanskoj granici.

Zatim bi ruska avijacija i sirijska vojska krenule ka istoku zemlje, gdje bi, u pustinji, teroristi Islamske države postali idealne mete za ruske Vojnovazduhoplovne snage (VVS).

Korektivne bombe

U čemu je uspjeh ruske avijacije? Osim običnih, ruski avioni koriste takozvane “korektivne avijacione bombe” KAB-500 sa laserskim i satelitskim navođenjem. Ove bombe pogađaju sa velikom preciznošću, bez obzira na vremenske uslove ili doba dana, a navodi ih ruski sistem GLONASS.

Rusija kreće i na Irak?

Rusija će razmotriti širenje vazdušnih napada protiv terorista u Siriji i na Irak, ukoliko primi takav zahtjev iz Bagdada, izjavila je predsjednica Gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko, a prenijela agencija RIA novosti.

Matvijenko je dodala da Moskva zasad nije primila takav zahtjev iračke vlade, prenosi Rojters.

Kao što je slikovito rekao jedan od tehničara na aerodromu u blizini Latakije: “Bomba može da pogodi dršku lopate ako ona stoji vertikalno”.

GLONASS omogućava ruskoj avijaciji da bude potpuno nezavisna od Amerike, odnosno da bombarduje pozicije terorista nezavisno od sistema GPS.

To je važno jer, kako je nedavno izjavio jedan od rukovodilaca Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije general-major Anatolij Nestenčuk, sistem GPS može biti “hakovan”, odnosno može namjerno davati pogrešne smjernice. Prema riječima Nestenčuka, preciznost sistema GLONASS je tri-pet metara, a ni GPS nema bolje performanse.

Vojni analitičar Aleksandar Bogatirjev ukazuje na to da ruske VVS koriste i druge vidove visokopreciznog oružja, a kada zapadni mediji pišu o nedovoljno savremenim tehnologijama ruske avijacije, “ili to namjerno rade ili nemaju tačne informacije”, što je po riječima eksperta logično, “s obzirom na to da podaci koji se tiču visokopreciznog oružja i jesu državna tajna”:

– Bez sumnje, mi imamo dovoljno oružja koje ne zaostaje za zapadnim tehnologijama. Ima elemenata po kojima je rusko čak i bolje. Osim toga, primijetio bih da našu operaciju u Siriji čak i ne bi trebalo nazvati operacijom u pravom smislu te riječi. Zvanično, negdje oko 50 aviona i helikoptera djeluje na terenu. Moramo se ovdje složiti da je to za naše oružane snage zaista sitnica, ukoliko bismo to poredili sa ciframa ili obimom vojske kojima mi raspolažemo u slučaju rata sa ozbiljnijim protivnicima, objašnjava Bogatirjev.

Nedostižni Su-34

On napominje da se bombardovanje sprovodi sa visine od 5.000 metara, što znači da su avioni zapravo nedostižni za mobilne protivvazdušne raketne sisteme poput “igle” “strijele” ili “stringera”.

– Ovi sistemi djeluju, po pravilu na visinama do 3.500 metara. Zato su za njih naši avioni u principu nedostižni. Samo kada bi ID nabavio složenije i ozbiljnije sisteme, onda bi mogla postojati opasnost. Ali, na primjer, za avione Su-34 maksimalna visina je do 17.000. Uz to, ruski piloti su veoma dobro obučeni: avioni polijeću ka moru, visinu postižu nad vodom, kako ih niko ne bi mogao oboriti u tom trenutku, i tek kada postignu željenu visinu, kreću ka teritoriji na kojoj se nalaze teroristi. Sve ono kako su učili tokom školovanja na akademiji – precizira Bogatirjev.

Islamska država (zasad) nema svoju avijaciju. Ipak, ako bismo čisto teoretski razmotrili slučaj da je imaju, opet bi ruska eskadrila bila nadmoćnija jer bi ruskim bombarderima u pomoć prišli i Su-25.

Sputnjik