Šta ako vas muškarac drži za ruku, a merka drugu ženu. Takvo ponašanje je uvredljivo za mnoge pripadnice lepšeg pola. Neki naučnici tvrde da je odmeravanje instinktivna reakcija, zbog testosterona koji utiče na njihov mozak

Za ruku drži svoju, a merka drugu ženu. I to bez pardona, na očigled obe. Pogled mu, bez prikrivanja, luta u dekolte devojke koja sedi preko puta njega ili mu je gotovo svaka “suknja” na ulici primamljiva. Njegova supruga može da bude i prelepa i da nema tog muškarca koji bi joj odoleo, ali on ne može da odoli da ne “ošacuje” slučajne prolaznice. Naizgled, sve je to bezazleno. A da li je? Ima li tu elemenata prevare?

Svaki frajer će, verovatno, negativno odgovoriti na ovo pitanje, uz obrazloženje da to što onako usput pogleda neku devojčicu, ne znači da želi sa njom da spava. Još zvučniji argument koji pripadnici jačeg pola iznose u svoju odbranu jeste objašnjenje da je to svojstveno muškarcima, pa bi bilo nenormalno da im pažnju ne skrene neka lepotica. Ali naravno, dodaju oni, sve se na pogledu i zadržava. Da li je tako?

Neke žene se otvoreno ljute kada se njihov partner okrene za zgodnim nogama, ali ima i onih koje to ignorišu, pravdajući ih u stilu da to jesu muška, dozvoljena posla.

Savetnik za veze Beri Van Rensburg kaže da su dame stvorene da bi ih drugi gledali, pa je u njihovoj prirodi da u tome i uživaju. Ali…

– Gledanje ne mora da se završi na “pipkanju” – objašnjava Rensburg. – Dozvolite to svom muškarcu i nećete imati problema.

Kontrateža stiže sa druge, ženske strane. Psiholog Margaret Vuds je oštra u kritici takvog ponašanja, jer ono, smatra, blamira i partnere i devojku u koju se gleda.

– Koliko god bila lepa i svesna svoje fizičke privlačnosti, svaka žena će se uvrediti ili razbesneti na ovakav gest. Pitanje je samo da li će otvoreno priznati ili će prećutati, a u duši patiti zbog toga. Jednostavno nije lepo da to rade zreli muškarci, jer je uvredljivo i degutantno po suprotni pol. Neka se zapitaju kako bi sami reagovali kada bi njima njihove partnerke to priređivale. Da li bi pomislili da ih ne poštuju? Probudila bi im se sujeta? Osećali bi se prodano? Sigurno – slikovita je Vudsova.

Neki naučnici su pokušali da ublaže ovakvo ponašanje, tvrdnjom da je pogled ka drugoj ženi uglavnom instinktivna reakcija, usled testosterona koji utiče na njihov mozak. Tek kada je već prošlo, oni shvate šta su uradili, ali tada često bude kasno. U njihovu odbranu ulazi i teorija da su po prirodi estete, odnosno vole da gledaju lepe stvari, pa i lepe žene. Ali to i dalje, deo je njihovog alibija, ne znači da žele da prevare partnerku. Ima i onih koji to rade da bi napravili ljubomornim svoju devojku, što ih, smatra Vudsova, nikako ne opravdava da švrljaju pogledom.

Naučnici sa Univerziteta Stirling i Glazgov su uradili istraživanje, na osnovu kojeg su došli do zaključka da se protiv takvog ponašanja ne može, jer odgovor leži u evolutivnom razvoju. Muškarci su jednostavno predodređeni za reproduktivni uspeh i odnose sa što više žena. Ali i ovo je, definitivno, tanka uteha za sve devojke čiji se partneri okreću za ženskim “prizorima”.

Izvor: novosti