SONY DSC

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da su nacionalne manjine sastavni dio ovog grada i da one doprinose njegovom razvoju.

Nakon razgovora sa predstavnicima Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske, Pavić je istakao da su gradska administracija i gradska skupština učinili dosta da odgovore zahtjevima i potrebama nacionalnih manjina koje žive na području grada Prijedora.

Pavić ističe da je Prijedor jedna od prvih lokalnih zajednica koja je finansiranje rada udruženja nacionalnih manjina unijela u svoj budžet iz kojeg se svake godine finansira osnovna djelatnost udruženja.

“Činjenica da je Prijedor dobitnik povelje Savjeta Evrope za odnos prema nacionalnim manjinama samo po sebi govori da su nacionalne manjine našle svoje mjesto u ovoj lokalnoj zajednici i da ovdje njegujemo međusobne odnose koji su opterećeni samo zajedničkom voljom da što više uradimo i budemo uspješni”, izjavio je Pavić.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover istakao je da su nacionalne manjine grada Prijedora najveći ambasadori ove lokalne zajednice.

“Ovo je primjer pozitivne prakse jedne od rijetkih lokalnih zajednica u BiH kada je u pitanju odnos prema nacionalnim manjinama i pozivam druge lokalne zajednice da se ugledaju na grad Prijedor koji je primjer dobre i korektne saradnje”, rekao je Rover.

Sastanku, koji je u Prijedoru održan na zahtjev Saveza nacionalnih manjina, prisustvovali su i delegat u Klubu ostalih Vijeća naroda Republike Srpske Jovana Čarkić, predsjednik Savjeta nacionalnih manjina u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vesna Temelkoska Vuković, te predstavnici četiri udruženja nacionalnih manjina koja su registrovana u Prijedoru.

SRNA