Kritika Zapada na račun ruske intervencije u Siriji nema nikakvog smisla – zar zapadne zemlje zaista žele da Al Kaida zauzme Damask, ističe “Figaro”.
SAD se već 14 godina bore sa talibanima u Avganistanu i nije jasno kako Vašington ne vidi paralelu sa ruskom borbom protiv islamista u Siriji – navodi se u komentaru francuskog lista.

Navodeći da su Rusija i Vladimir Putin nakon septembarskih terorističkih napada na SAD 2011. pružili pomoć Americi koja se pripremala za napad na talibane i solidarisali se sa Amerikancima, list navodi da SAD nisu uzvratile istom mjerom.

Sirija je ugrožena napadima islamista koje finansiraju Turska i Katar pa su Rusi odlučili da Damask ne smije pasti u njihove ruke, kao što su Amerikanci zaštitili Kabul od talibana.

Zašto Zapad odbija Putinovu ponudu da se napravi koalicija protiv islamista u Siriji i sruši vehabijska ideologija? Da li smo postali taoci arapskih naftnih monarhija – pita “Figaro”.

Kao alibi za to odbijanje navodi se da ruske snage napadaju i pripadnike Asadove opozicije.

Ali, te grupacije u kojima ima pripadnika Al kaide i salafija, koje finansira Turska, obavezale su se da će uvesti šerijatske zakone čim zauzmu Damask, navodi se u komentaru.

Takozvana Sirijska nezavisna armije, kao opozicija Asadu, zapravo je običan duh na terenu i ima ulogu u propagandnom ratu, ali kao vojna sila ne znači ništa – procjenjuje list i zaključuje:

Može se reći da Bašar al Asad nije uspio da ujedini zemlju, ali to nije razlog da se kapije Damaska otvore za islamističke varvare.
SRNA/Press