Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je osnovni problem Suda i Tužilaštva BiH to što nemaju legitimitet u BiH, jer su Republika Srpska i Federacija BiH nadležne za pravosuđe u BiH.

“Ostajem u borbi za to da se legitimitet Suda i Tužilaštva BiH obezbijedi u skladu kako je propisano Ustavom BiH”, istakao je Dodik za TV OBN.

On je rekao da nije protiv Suda i Tužilaštva na nivou BiH, ali da sude i presuđuju u skladu sa onim što je nadležnost BiH, bez zloupotreba kakvih je bilo do sada.

Predsjednik Srpske ponovio je da će u Republici Srpskoj biti održan referendum o sudu i Tužilaštvu BiH čim se ispune proceduralni uslovi za to.

Ističući da se ne boji sankcija, Dodik je rekao da ga mogu smijeniti samo Republika Srpska i srpski narod, a ne visoki predstavnik.

Kada je u pitanju priključivanje BiH NATO-u, Dodik je naveo da Republika Srpska nije zaustavila taj put BiH, ali ima mnogo primjedbi i konačnu odluku o tome će donijeti narod.

“Uvjeren sam da u ovom trenutku srpski narod ima rezerve prema NATO koji ga je bombardovao i gađao osiromašenim uranijumom, koji utiče i na generacije koje nisu rođene. To nije viteštvo ni borba, to je strategija”, naglasio je Dodik.

Govoreći o načinima za poboljšanje ekonomskih prilika u BiH predsjednik Srpske rekao je da je budućnost u /otvaranju/ više radnih mjesta.

“Jedno od mjesta za podizanje resursa je Centralna banka BiH, ali ona je zamrzla i zakovala određene odnose. Potrebno je imati odgovor na to”, dodao je Dodik.

Predsjednik Srpske rješenje vidi u dodatnoj emisiji novca za koju BiH ima pokriće u deviznim rezervama.

“Potrebno je promijeniti zakon o Centralnoj banci i zaštititi se putem primarne emisije, koja treba da obezbijedi da se ne gube realne vrijednosti”, zaključio je on.

Prema Dodikovim riječima, SDS ne predstavlja Republiku Srpsku niti u ime nje može donositi rješenja u BiH.

“Šta god da urade, Republika Srpska će osporavati”, poručio je Dodik ocijenivši da animozitet opozicije u Srpskoj prema njemu potiče iz toga što ih pobjeđuje na svakim izborima.

“Kad god smo izašli na izbore, pobijedio sam ih. Frustrirani su”, ocijenio je Dodik.

On smatra da je jedan od problema u BiH to što Bošnjaci misle da će proizvesti neke poslušne Srbe, pa drže Pejanovića, Lazovića i slične.

“Sad su uzeli neku drugu varijantu, neke iz SDS-a koji pokušavaju da zbog svog nekog komoditeta budu servilni”, zaključio je predsjednik Srpske.

SRNA