Tvrdnja da u srpskom jeziku ima više turcizama nego u tzv. bosanskom, kako je to slikovito u petak uveče “objasnio” urednik Fejs televizije Senad Hažifejzović u svom komentaru na kraju “Dnevnika”, znak je oživljavanja propale politike Benjamina Kalaja i uspostavljanja bošnjačke dominacije u BiH kroz politizovanje pitanja jezika, smatra ugledni lingvista Milorad Telebak.

Hadžifejzovićevu konstataciju bi srpski u stvari trebalo da se zove “slavensko-tursko-hercegovački” Telebak naziva “genijalnim izumom” i objašnjava da svugdje gdje se narodi i kulture dodiruju ima preuzimanja i usvajanja stranih riječi, ali da to ne znači automatski i da to treba da promijeni naziv svog jezika. On kaže da ga više brine što nekontrolisano preuzimamo riječi iz engleskog, a ne turcizmi koji su u našem jeziku odavno postali arhaični i izašli iz upotrebe.

– Ovo što se radi sa bošnjačkim ili bosanskim, u zavisnosti čega se dosjete i šta pokušavaju da proguraju kao svoj politički pravac, danas zahtijeva oštru reakciju i odbranu, prije svega, srpskog jezika. Oni su prvo željeli da se jezik zove bošnjački, pa su onda smislili da iskoriste naziv bosanski da nas sve obuhvate, što je nedopustivo. Tome se treba suprotstaviti. Svi znamo da pozajmljivanje stranih riječi obogaćuje jezik, ali samo ako je pozajmljivanje kontrolisano, odnosno da se samo u nedostatku odgovarajuće riječi uzima strana. U tom smislu, većina turcizama koji su se koristili u srpskom kada sam ja bio dijete, danas se mogu naći u rječnicima i novije generacije ih uopšte i ne poznaju. Danas ih zamjenjuju riječi iz engleskog, ali u jezik ulaze nekontrolisano, što narušava sam jezik. U našem jeziku ima jednako pozajmljenica i iz francuskog, latinskog i grčkog, ali to ne znači da treba da mijenjamo naziv jezika – smatra Telebak.

Recital Senada Hadžifejzovića na kraju emisije “Centralni dnevnik” na Fejs televiziji kada se u stihovima sastavljenim od turcizama pokušao narugati Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti, koja negira bosanski, ali i bošnjačkoj Akademiji nauka i umjetnosti, koja se, kako on kaže, “nježno” suprotstavlja SANU, izazvao je opšti podsmijeh javnosti i salvu komentara da se osramotio. Nažalost, Hadžifejzovića nismo uspjeli dobiti da nam prokomentariše reakcije javnosti i komentare lingvista.

Press