Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je danas da će od Tužilaštva BiH zatražiti da pošalje tužioca u Beograd da razgovora sa odbjeglim banjalučkim biznismenom Miletom Radišićem.

Kako javlja novinar „Nezavisnih“ Mektić je na pres konferenciji u Banjaluci rekao da je Radišić imao komunikaciju s njim I tražio pomoć  u smislu dobijanja statusa, a da mu je on rekao da bi se slaže s tim da dobije status svjedoka pokajnika ili svjedoka saradnika.

Mektic je rekao i da, prema njegovim informacijama, nije raspisana potjernica za Miletom Radišicem, biznismenom iz Banjaluke.

“Želim da Radišić javno kaže sve što zna i da se raščisti cijela situacija  nastala oko snimka Gorana Suvare”, istakao je Mektić i dodao da će na narednoj zajedničkoj sjednici Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije tražiti da se pitanje odbjeglih osuđenih kriminalaca riješi.

On je dodao da za one koji imaju državljanstvo Srbije krivični predmet treba da bude upućen srpskim organima, a ako nemaju državljanstvo da bi Srbija trebalo da izruči te osobe organima BiH.

Govoreći o savjetniku lidera SDS-a Mladena Bosića Nebojši Vukanoviću, kojeg je Goran Suvara optužio da mu je platio snimak Radišića, Mektić je  rekao da je Vukanović to uradio kao novinar i da to nema nikakve veze sa  SDS-om.

Na presu je izbio žestoki verbalni sukob između Mektića i novinara RTRS-a.  Mektić je Javni servis RS optužio da je „vojno krilo SNSD-a“ i rekao da mu nikada nije bilo ponuđeno da gostuje u programu RTRS-a. Novinar RTRS-a, koji je pratio pres konferenciju, rekao je da to nije tačno i da je Maktiću nuđeno da dođe u Dnevnik, ali da je on to odbio.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić očekuje da će Nezavisni odbor danas završiti posao i da će mu dostaviti spisak kandidata za novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Nakon toga, on će, kako je naveo, u najkraćem mogućem roku, u skladu s procedurama, imenovati direktora te policijske agencije BiH.
Nezavisni odbor je polovinom septembra utvrdio da od devet kandidata koji su se prijavili na konkurs za direktora SIPA-e, dva kandidata ne ispunjavaju uvjete koji su konkursom traženi.

Uslove ispunjavaju kandidati: Perica Stanić, Zoran Glušac, Slobodan Nikić, Tomislav Mirosavić, Relja Kovač, Davor Vidović i Dragan Mumović.
Vijeće ministara BiH je početkom augusta razriješilo Gorana Zupca dužnosti direktora SIPA-e.

Nezavisne