Dijeljenjem promotivnog materijala sugrađanima, prijedorski vatrogasci i pripadnici Civilne zaštite započeli su danas preventivnu akciju sprečavanja požara koje izazivaju neispravni i neočišćeni dimnjaci.
Starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Nebojša Miljuš rekao je da na pragu sezone grijanja vatrogasci žele da sugerišu sugrađanima da očiste dimnjake ukoliko to već nisu učinili.

“Od ukupnog broja požara 15 do 20 odsto otpada na požare dimnjaka, što znači 40 do 50 požara u toku godine. Zato želimo sugrađane upoznati s tim kako požar dimnjaka izgleda, kako se manifestuje i kako treba da postupe kad do toga dođe”, izjavio je Miljuš novinarima u Prijedoru.

Prema njegovim riječima, požar u dimnjaku izazivaju slojevi čađi koji mogu da se zapale.

“Požar dimnjaka je lako prepoznati jer ima karakterističan zvuk. Čuje se huktanje, izlijeću iskre iz dimnjaka ili čak i plamen, zidovi dimnjaka su topli, rozete su tople. Zato i postoji mogućnost zapaljenja i krova i stambenog prostora”, naveo je Miljuš.

Prijedorčani se mogu obratiti vatrogascima na besplatan telefon 123, gdje mogu stupiti u kontakt sa dimnjačarima koji rade na području ovog grada.

“Građani su obavezni jednom godišnje da čiste dimnjake, ali ja bih preporučio i dva puta, i to na početku i na kraju sezone”, dodao je Miljuš.

Šef Odsjeka civilne zaštite grada Prijedora Dušan Vranješ rekao je da je važno da se građani upoznaju sa opasnostima koje prijete ako ne preduzmu na vrijeme odgovarajuće mjere.

“Teritorijalna vatrogasna jedinica preduzima preventivne mjere i najznačajnije su operativne aktivnosti koje ova služba preduzima u smislu osposobljavanja, materijalnog opremanja i provođenja svih drugih mjera kad je riječ o zaštiti od požara”, naveo je Vranješ.

On je dodao da je promotivna kampanja sprečavanja požara dimnjaka usmjerena ka informisanju stanovništva, čime se daje značajan doprinos unapređenju sistema zaštite i spašavanja, kao i bezbjednosti stanovništva kad je riječ o protivpožarnoj zaštiti.

SRNA