Najmoderniji borbeni avioni, super-precizne rakete, super-tajna oružja i drugi vojni aduti s kojima Putin raspolaže u Siriji, svakodnevno se serviraju u jednoj od najlukavijih medijskih kampanja u istoriji čovječanstva stvorene da u isto vreme šokira ali i izazove strahopoštovanje.

Rusija je super-sila!
Pod dirigentskom palicom Kremlja, državni mediji svakodnevno obaviještavaju milione Rusa o vojnim akcijama u borbi protiv takozvane Islamske države. Zapravo, oni su toliko dobro organizovani da gotovo svaki Rus, htio ne htio, ovaj rat prati uživo.

Samo nekoliko minuta nakon što se vojna akcija zapravo dogodi, vijest o njoj završi u ruskim medijima. Zatim slijede komentari stručnih lica, moderni grafikoni, kao i detaljne analize o najnovijem vojnom uspjehu. I tako nekoliko puta dnevno.

I bez obzira koliko te akcije zaista bile uspješne, one uvijek ostavljaju isti dojam i šalju jasnu poruku -Rusija je super-sila!

Demonstracija moć

Ideja da Rusija interveniše van svoje teritorije, ne računajući teritorije bivšeg SSSR-a, u početku nije naišla na pozitivne reakcije kod građana, a naročito ne kod onih starijih kojima još od epizode sa Avganistanom, davne 1979. godine, stoji gorak ukus u ustima.

Međutim, kako tvrdi medijski analitičar Dmitrij Nekrasov, državna propaganda je odradila “strahovito dobar posao”.

Nakon samo nedjelju dana od početka vojne intervencije u Siriji, iza Putinove odluke da interveniše u ovoj državi stalo je 72 odsto Rusa.

Nekrasov napominje da među ovim ljudima ima veliki procenat onih koji baš i ne razumiju u potpunosti šta se tamo zapravo događa, ali im se jednostavno sviđa ova vrsta “demostracije moći”.

Spin majstori

Takozvani “spin majstori iz Kremlja” u vestima obavezno provuku rečenice tipa: “Uspješne vojne akcije u borbi protiv Islamske države i drugih terorističkih grupa”. Ove “druge terorističke grupe” zapravo može da bude bilo ko – po potrebi vlasti, a trenutno predstavljaju proameričke opozicione grupacije koje nastoje da svrgnu s vlasti Bašara Al Asada, Putinovog štićenika.

Posebna specijalnost im je da tematiku prilagode mlađoj populaciji kojoj se preko društvenih mreža serviraju atraktivni video snimci ili vijesti koje momentalno postanu popularne. Ovakav najnoviji slučaj desio se prije par dana kada je ruska voditeljka “nesmotreno” izjavila na televiziji da su “vremenski uslovi savršeni za bombardovanje”.

Posebna pažnja se obraća kako svo to najmodernije oružje izgleda u akciji. Ono mora da izgleda dopadljivo, impoznatno i moćno – jednostavno, Rusija, kako u domaćim tako i u stranim medijima, konstantno paradira svojim ogromnim “vojnim mišićima”.

Apsolutni pobjednik – Vladimir Putin

Naravno, u ovakvoj državnoj medijskoj kampanji ruski predsjednik, Vladimir Putin, je prikazan kao heroj koji stoji sam nasuprot moćnog Zapada. I ne samo da mu se junački suprostavlja, već i dobija svaku bitku.

Ruku na srce, ako se sjetimo prošlogodišnje aneksije Krima i cjelokupne histerije u zapadnim medijima, o kojoj ovih dana nema ni riječi, svima je jasno ko je dobio ovu bitku i ko postaje glavni igrač na svjetskoj sceni.

Glas Srpske