Okružno tužilaštvo u Banjaluci podiglo je optužnicu protiv predsjednika i izvršnog direktora Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudina Tokića (56) iz Banjaluke i Adnana Bajrića (27) iz Novog Sarajeva zbog krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, za koje je Krivičnim zakonom RS zaprijećena novčana ili kazna do dvije godine zatvora.

U optužnici se navodi da je djelo počinjeno 22. maja ove godine za vrijeme održavanja pomena povodom 23. godišnjice stradanja 12 beba u Kliničkom centu Banjaluka.

– Za vrijeme održavanja pomena optuženi su zajedno došli do Srpske ulice, na prostor između Gradske uprava grada Banjaluka i crkve Hrista Spasitelja, i Bajrić je iz torbe izvadio ratnu zastavu Armije BiH i predao je Tokiću. On je potom raširio zastavu kao podsjećanje na dan kada je BiH postala član Ujedinjenih nacija bez entiteta, pozivajući Bošnjake da se pobune, dignu i odbrane od tortute koje se nad njima vrši u “manjem BiH entitetu”, misleći na Republiku Srpsku. Naveo je da Bošnjaci više ne mogu trpiti i čekati da oni, koji su zadojeni četničko-fašističkom ideologijom, zavole BiH, izjavljujući da je Republika Srpska genocidna tvorevina. Na taj način je izazvao vjersku i nacionalnu mržnju i netrpeljivost kod građana koji su verbalno negodovali, a Tokić ih je nazivao “četničkom đubradi” i drugi pogrdnim imenima – navodi se u optužnici.

Optužnicu je 12. oktobra potvrdio Osnovni sud u Banjaluci, a ročište za izjašnjenje o krivici trebalo bi biti održano u roku od 30 dana.

Press