Postepeno se stabilizuje stanje u pojedinim dijelovima Srpske, gdje su zbog obilnih kišnih padavina pojedini vodotoci zaprijetili domaćinstvima. Zbog izlijevanja rijeke Јapre danas nije održana nastava u Osnovnoj školi „Branko Ćopić“ u Donjim Agićima kod Novog Grada.

Najteže je bilo u Knežici kod Kozarske Dubice gdje je bilo zaplavljeno dvadesetak kuća. U ovom dubičkom selu voda se povlači, ali su rijeke Una i Sava i dalje u porastu.

U odnosu na juče porasli su vodostaji Sane, Une i Save, iako su i dalje ispod kritičnih tačaka. U Novom Gradu voda je ušla u tri kuće. U Kostajnici su uvedene vanredne mjere odbrane od poplava, a Una je poplavila nekoliko vikendica i izlila na poljoprivredne površine. Vodostaj Sane u Prijedoru iznosi 350 centimetara, a najviše problema bilo je sa podzemnim i površinskim vodama. Zbog naglog povećanja vodostaja rječice Knežice u istoimenom dubičkom selu stradala je i stoka.

U Knežici kažu sve se desilo “za tren“. Voda je brzo nadolazila, pa je Branko Pilipović bio prinuđen da evakuiše stoku. Ipak, nije mogao sve da spasi.

– Trenutna situacija je da nemamo zaplavljenih kuća, voda se povlači postepeno, rekao je Đuro Trubarac, šef Odsjeka civilne zaštite Opštine Kozarske Dubice.

Tokom dana, voda se povukla, ali je nabujala Knežica ugrozila dvadesetak kuća i pojedine putne pravce. Od juče je odsječeno selo Mirkovac. U prekidu je lokalni put koji vodi do ovog sela do Knežice.

U Kostajnici je Una poplavila nekoliko objekata i oranice, a strahujući od rječice Tavije, u okolnim kućama niko nije spavao.

– Čitava ulica je dežurala, svi smo bili u pripravnosti u slučaju velike vode. Proteklo je mirno, rekla je Nevenka Stijak iz Kostajnice.

Vodostaj Sane i Une u Novom Gradu je u porastu, ali je ispod kritične tačke. Najveće probleme napravile su bujičaste vode. Ipak, situacija se stabilizuje.

– Bilo je i nekih tridesetak kuća ugroženo, u tri kuće je ušla voda, tako da za sada se prati ta situacija, istakao je Ratko Pavić, načelnik Štaba za vanredne situacije Opštine Novi Grad.

U porastu je i Sana u Prijedoru, ali nije izlila iz korita. Najveći problem predstavljalo je nadiranje podzemnih i površinskih voda.

Na području opštine Gradiška Sava je u porastu, ali nema opasnosti od izlijevanja. I u Banjaluci je situacija pod kontrolom.

– Јoš uvijek je ispod kote nula visina Vrbasa, to znači da nema nikakve potrebe za vanrednim mjerama odbrane od poplava, naglasio je Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke.

Obilne padavine prouzrokovale su probleme i u pojedinim dijelovima Federacije BiH. – Štab Civilne zaštite Bosanske Krupe proglasio je danas stanje prirodne nesreće na području ove opštine zbog posljedica obilnih kiša.  Najveći problem je znatno oštećenje drvenog mosta u gradu, do kojeg je došlo zbog visokog vodostaja Une.

Posebno teško bilo je i u Čitluku, gdje je vodena bujica nosila autobus. Bujice su uplašile i stanovnike Mostara.

I dok mještani u dolinama rijeka strahuju od nove kiše, meteorolozi za narednu sedmicu najavljuju snijeg.

RTRS