Šef Predstavništva RS u Vašingtonu Obrad Kesić otkrio je za Press da su bošnjački lobisti na sve načine pokušali da ospore i otkažu konferenciju povodom 20 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma, a koju je organizovao ugledni američki magazin “Forin polisi”, na čemu je čak bila angažovana i novinarka CNN-a Kristijan Amanpur.

On pojašnjava, da optužbe koje je iznijela Amanpurova zajedno sa lobističkim grupama iz FBiH koje djeluju u SAD – da je Vlada RS platila učešće na konferencije, na kojoj se obratila i premijerka Željka Cvijanović – nisu utemeljene.

– U Americi postoji niz institucija koje se bave promocijom, a “Forin polisi”, osim izdavanja magazina, bavi se saradnjom sa vladama i državama, te predstavljaju jednu od dvije najveće kompanije takvog tipa. Zbog toga smo mi prije nekoliko mjeseci ušli u saradnju s njima i dogovorili da ćemo biti sponzor konferencije o Dejtonu. Naš cilj je bio da prikažemo da u BiH nije sve crno-bijelo, kako su to do sada prezentovale bošnjačke lobističke grupe, posebno u vremenu kad svi govore o referendumu u Srpskoj. Do sada smo u tome mnogo uspjeli, kroz niz publikacija u “Forin polisiju”, te putem ove konferencije – rekao je Kesić.

Prema njegovim riječima, ovaj projekat RS košta 48.000 dolara na godišnjem nivou, što, kako tvrdi, nije veliki iznos za ono što je postignuto.

– Ova konferencija nam je otvorila mnoga vrata za daljnju saradnju s drugim institucijama i agencijama u SAD. Uz to, ovo je bila, kako su nam prenijeli organizatori, jedna od najboljih konferencija, gdje su od početka bili uključeni svi akteri iz BiH – naveo je Kesić.

Podsjećamo, bošnjačka udruženja su danima vršila veliki pritisak na organizatore, da otkažu konferenciju da RS ne bi imala prilike da iznese svoje viđenje stanja u BiH.

Press