Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je da odluka predstavnika SDS-a, PDP-a i NDP-a da se ponovo ne odazovu na sastanak koji je sazvao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pokazuje da oni ne predstavljaju Srpsku u institucijama BiH, već samo svoje stranke.
“Razočaran sam što se ponovo nisu odazvali. To govori da oni ne misle da su predstavnici niti predstavljaju Srpsku u zajedničkim institucijama BiH nego predstavljaju svoje stranke, iako su izabrani da predstavljaju Srpsku, a ne svoje stranke”, rekao je Pavić na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Prema njegovim riječima, ovo je najgori način na koji izražavaju svoje nepoštovanje prema Srpskoj, jer se ne odazivaju na poziv predsjednika Republike, koji je jedini Ustavom ovlašten da predstavlja Srpsku.

Pavić je ocijenio da je zbog svega toga situacija takva da mnoge nadležnosti prelaze na nivo BiH i da se donose odluke koje nisu od interesa za Srpsku.

“Nama je jedino sada preostalo da putem Narodne skupštine i Vlade pokušamo spriječiti djelovanja koja su suprotna interesima Srpske. Valjda se neće ići dotle da se odluke Narodne skupštine, kao najviše institucije Srpske, ne poštuju”, rekao je Pavić.

Pavić je dodao da je za razgovor uvijek i na svakom mjestu, jer svaki dogovor samo može doprinijeti zaštiti interesa Srpske, ali da su minimum komunikacije predsjednik Republike, Narodna skupština i Vlada oko svih pitanja gdje se predstavlja i zastupa Srpska u BiH.

“Ako je ovo ljutnja to bih oprostio, ali ako je to nešto što oni sistemski rade i politiku kroje u nečijim ambasadama ili nekim drugim mjestima, onda je to pogubno za Srpsku i sve ono što mi moramo uraditi na očuvanju Dejtona i ustavne pozicije Republike Srpske”, istakao je Pavić.

On je poručio da DNS nikada neće odustati od ustavne pozicije zagarantovane Dejtonskim sporazumom i prenositi ovlašćenja sa Srpske na nivo BiH, navodeći da decentralizovana BiH ima mjesto u Evropi, jer su mnoge zemlje u Evropskoj uniji decentralizovane i ne vidi problem u tome da to bude i BiH.

Sastanku sa predsjednikom Srpske danas u Banjaluci prisustvovali su lideri SP-a Petar Đokić, DNS-a Marko Pavić, Srpske radikalne stranke Dragan Đurđević, PUP-a Ilija Stevančević, potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović i poslanik Slobodnog demokratskog srpskog kluba Nenad Stevandić.

Lideri stranaka koje čine Savez za promjene ponovo se nisu odazvali pozivu predsjednika Srpske na sastanak, kao što to nisu učinili ni 9. oktobra.

SRNA