Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je, poslije sastanka sa predstavnicima parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini Srpske, da su opozicione stranke ponovnim nedolaskom na sastanak pokazale da im je najmanje stalo do Republike Srpske.

Naglasio je da uprkos tome RS ima kapacitet i snagu da odbrani svoju poziciju.

“SDS, PDP i NDP ovakvim ponašanjem ulaze u sferu neozbiljnih politika i nastavljaju da dodatno urušavaju potencijal i snagu Srpske, koju tako dovode u lošiji položaj nego što je bio ikada”, rekao je Dodik i istakao da su učesnici današnjeg sastanka htjeli da vode dijalog, ali da je opozicija iz Srpske, koja čini vlast na nivou BiH, pokazala potpunu nezainteresovanost za Srpsku.

On je rekao da mu je žao što taj dijalog nije uspio, te da učesnici sastanka “neće zatvoriti vrata” i “izbjegavati svoju odgovornost dureći se”, sve s ciljem zaštite interesa Republike Srpske.

Sastanku su prisustvali lideri DNS-a Marko Pavić, SP-a Petar Đokić, Srpske radikalne stranke Dragan Đurđević, PUP-a Ilija Stevančević, kao i potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović i član Slobodnog demokratskog srpskog kluba Nenad Stevandić.

“Radite u interesu Republike Srpske kao što smo mi to radili”, poručio je Nebojša Radmanović Savezu za promjene.

Lider DNS-a Marko Pavić rekao je da BiH ima mjesto u EU jer su u Evropi mnoge zemlje decentralizovane, pa to nije problem ni kada je u pitanju BiH.

On je rekao da Savez za promjene želi da nedolazak na sastanak kod predsjednika RS opravda štićenjem institucija RS, ali i da je to najgori mogući način.

Predsjednik Socijalističke partije RS Petar Đokić rekao je da je podržao današnji sastanak jer je institucija predsjednika RS najvažnija institucija.

“U ovom trenutku imamo pred sobom više važnih pitanja, posebno od interesa za RS i njenu poziciju unutar BiH. Opozicione partije iz RS koji zajedno sa bošnjačkim i hrvatskim partijama vrše vlast u BiH a legitimitet vuku iz RS odbijaju razgovor. Oni ne žele da razgovaramo o njihovom nastupu u institucijama BiH, a to može da šteti Republici Srpskoj. Svojim nedolaskom oni ne izražavaju poštovanje prema institucijama RS, pa i instituciji predsjednika”, rekao je Đokić.

Dragan Đurđević iz Srpske radikalne stranke rekao je da je jasno jedinstvo političkih stranaka koje čine većinu u Narodnoj skupštini RS.

“Ali oni koji nisu došli na ovaj sastanak moraju da kažu sa kim oni čine to jedinstvo. Ponovo se pokazala jedna neodgovornost, ne radi se ovdje o opoziciji, jer ne može se glumiti opozicija a biti vlast na nivou BiH“, rekao je on.

Đurđević je izrazio zadovoljstvo današnjim razgovorom u Palati Republike.

Predsjednik Partije ujedinjenih penzionera RS Ilija Stevančević izrazio je žalejnje što na sastanak nisu došli predstavnici Saveza za promjene i izrazio nadu da će se to primijeniti.

On je pozvao predstavnike Saveza za promjene da prekinu da vode medijski rat.

Nenad Stevandić iz Slobodnog demokratskog srpskog kluba u Narodnoj skupštini RS izjavio je poslije sastanka da narod u RS ne podržava nejedinstvo, napetost i prepucavanja srpskih političara, dok se ne drugoj strani dešava kohezija.

“Nedolazak na sastanak kod predsjednika RS ili je nezreo potez Saveza za promjene ili je u pitanju projekat za nejedinstvo unutar RS. Kriminalizacija RS se provodi iz Sarajeva sa ciljem njenog uništavanja. Političke stranke iz RS u Sarajevu treba da igraju u reprezentaciji Srpske“, rekao je Stevandić.

Nezavisne