Srbija je sve bliže ultimatumu – Evropska unija ili Kosovo! Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je posljednji papir iz Brisela za Srbiju apsolutno neprihvatljiv, a dalji nastavak evrointegracija pod tim uslovima nemoguć.

– Ovo me podsjeća na ultimatum Austrougarske 1914. i ukoliko je cijena da priznamo nezavisnost Kosova, ja sam protiv toga da budemo u EU – rekao je Nikolić. On je danas u obraćanju šefovima diplomatskih predstavništavagovorio o još jednom pritisku na Srbiju – prijedlogu Albanije da samoproglašeno Kosovo postane član UNESKA.

Na Kosmetu se planski vrši zatiranje materijalnih dokaza o postojanju Srba na ovom prostoru sa ciljem da se izvrši falsifikovanje istorije i da se stvori nov državni, nacionalni i kulturni identitet, koji podrazumijeva potpuni nestanak svega što cijeli milenijum svjedoči o srpskom prisustvu, kaže predsjednik Srbije Nikolić.

– Zamislite da se u vašim zemljama najdraža kulturna baština preda u ruke nekome ko je nije stvarao i ko je u bezbroj navrata pokušavao da je satre. To bi bilo isto kao da ste vuku dali jagnje na čuvanje – kaže Nikolić.

Nikolić smatra da bi razmatranje zahtjeva za prijem Kosova u Unesko negativno uticalo na dijalog u Briselu. Istovremeno, Srbija je suočena sa uslovljavanjem Brisela kroz nacrt pregovaračke platforme o poglavlju 35, koje sadrži tačke koje se mogu protumačiti kao stvaranje prostora za indirektno priznanje Kosova, nezavisno od dijaloga s Prištinom.

– Srbija ne bi smjela da prihvati na oficijelan način ovo što se od nje traži. Mislim da je racionalan prijedlog predsjednika Nikolića da se ide na referendum da konačno građani kažu šta misle o ovakvim ucjenama Evropske unije. Međutim, plašim se da neko u Evropskoj uniji to i želi – smatra politički analitičar Dragomir Anđelković.

Anđelković ne isključuje mogućnost da je ovakav potez Brisela dio plana Evropske unije da konačno zatvori proces evrointegracija Zapadnog Balkana. Moguće je da se uslovljavanja time ne završavaju.

– Mislim da će tema sankcija Rusiji sigurno se pojaviti kao u početku neformalno, nezvanično, a kasnije i kao zvanični zahtjev – kaže politički analitičar Đorđe Vukadinović.

– EU nije iznad nas i naših interesa. Mi smo ti koji smo centar svoga svijeta. Znači, Srbija mora da se okrene traženju geopolitičkih i ekonomskih alternativa, da se trudi da sa Briselom održi dobre odnose, ali da ne žrtvuje svoje nacionalne interese – dodaje Anđelković.

Iz Beograda poručuju da poglavlje 35 ne može da bude zamjena za briselski dijalog, da je Srbija ispunila preuzete obaveze i da nije u redu da joj se nameću nove.

RTRS