Predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić oglasio se danas saopštenjem povodom izjave predsjednika Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimira Kostića da “neko mora da kaže narodu da Kosovo nije više u rukama Srbije”.

“Predsednik Nikolić očekuje od SANU da se izjasni o izraženom stavu profesora Kostića i da li posle takve izjave može da ostane na njenom čelu”, stoji, između ostalog, u saopštenju Nikolića. “Predsednika Nikolića je veoma iznenadila, da ne upotrebimo mnogo grublju reč, izjava predsednika SANU profesora Vladimira Kostića, da je Kosovo de facto i de jure izgubljeno za Srbiju i da je savez sa Rusijom veštačka alternatva i da Srbija ‘povraćajući treba da uđe i u taj raj Evropske Unije’. Profesor Kostić je to izjavio i ostao živ.”

U saopštenju koje je medijima poslala Služba za saradnju sa medijima predsjednika Srbije, stoji da je profesor Kostić “javno izneo mišljenje koje je suprotno interesima Srbije, suprotno uverenjima velike većine građana Srbije”.

“U trenuku kada država vodi tešku borbu da uprkos strahovitim pritiscima, primeni duplih standarda od stane onih koji promovišu nezavisnost Kosova. Srbija nije učinila nijedan korak koji bi doprineo da samoproglašena nezavisnost bude realnost. Razgovori se vode kako bi građani Srbije zajedno sa Pokrajinom mogli da žive normalno, bez straha od ratova, bezbedno i slobodno. Profesor Kostić je rekao da treba da se odreknemo dela svoje teritorije da priznamo realnost. Kako on ili bilo ko može da se odrekne nečega što nije njegovo? Nije Kosovo Vaše, niti bilo kog pojedinca. Kosovo pripada i našim precima i našim potomcima. Kosovo je natopljeno krvlju onih koji su za njega položili život. Tamo su vekovima živeli, radili i gradili Srbi. Tamo su tapije o osnivanju manastira sačuvane u kamenu. Ne postoji Srbija deceniju ili dve. Srbija postoji više od jednog milenijuma, Srbija duže postoji na postoru Hvosne nego na području Beograda”, navodi se u saopštenju koje prenose srpski mediji.

“Da li onaj koji živi u jednom trenu srpskog bitisanja sme na sebe da stavi odgovornost za komadanje Srbije? Teško je povraćajući ući u raj Evropske Unije, ali je mnogo teže i bolnije ući u raj Evropske Unije bez delova tela. Oni koji danas vode Srbiju izabrani su od naroda da ne izdaju Kosovo. Da pokušaju da ubede evropske prijatelje da Srbija može da bude deo evropske porodice zajedno sa Kosovom i Metohijom”, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je predsjednik Nikolić izjavio da je časno voditi takvu politiku, ali “da se ne žali i ne govori kako mu je teško da ubeđuje svoje kolege širom sveta šta Kosovo i Metohija znači za Srbiju i kakav je zločin pokušaj amputacije Kosova i Metohije od Srbije”.

“Na kraju krajeva, ni pet člalnica Evropske Unije nije priznalo ‘Kosovo’. Kako bi Srbija mogla da prizna, a njenih pet evropskih prijatelja nije to učinilo. Ako pogedamo malo dalje, šta bi se desilo kasnije, da se tu ispred naših očiju formira Islamska država? Pa da krene na ostatak Srbije”, pita se Nikolić.

U saopštenju se navodi i ovo: “Profesor Kostić kaže da je savez sa Rusijom veštački. Istorija naša dva naroda je toliko isprepletana i tu ničega veštačkog nema. Naprotiv, naše prijateljstvo je duboko i iskreno. Srbija nikada neće zaboraviti zahvalnost Rusiji zbog oslobođenja od Turaka u Balkanskim ratovima, Car Nikolaj je izgubio glavu i imperiju između ostalog, zato što je u Velikom ratu pomogao Srbiji. Ne smemo zaboraviti šta je Rusija učinila za Srbiju u Drugom svetskom ratu. Da li je to malo za jedno prijaeljstvo? Da ne govorimo o današnjem prijateljstvu, kada nam Rusija pomaže i u finansijskom i u moralnom smislu, stavivši veto na sraman predlog Deklaracije koja je imala za cilj da Srbe stigmatizje kao genocidan narod”, stoji u saopštenju Tomislava Nikolića.

NN