Prošlo je 28 godina otkako je “Prljavi ples” doživio svoju premijeru.

Skoro pa nema obožavateljice romantičnih filmova koja barem jednom nije pogledala priču o nenadanoj ljubavi između plesača Džonija Kastla i tinejdžerice Frances “Babi” Housman koje su igrali Patrik Svajz i Dženifer Grej.

U nastavku vam donosimo zanimljive anegdote vezane uz film koje možda ne znate.

1. Patrik je morao nagovarati Dženifer da prihvati ulogu u filmu. Prije “Prljavog pleas” zajedno su radili na filmu “Red Dawn” i nisu se najbolje slagali zbog čega je ona skoro odbila ulogu Baby. Na kraju ju je Patrik uvjerio da bi to bila velika pogreška.

2. Za ulogu Babi takmičile su se Sara Džesika Parker i Saron Stone. Ulogu Džonija želio je i Bili Zane, ali ipak je ponuđena Valu Kilmeru. Val ju je odbio pa je na kraju njegovo mjesto zauzeo Patrik.

3. Patrikova supruga Lisa bila je na audiciji za ulogu Džonijeve plesne partnerice Penj. Producenti su Patriku kasnije priznali kako su bili uvjereni da će on prihvatiti ulogu u filmu samo pod uslovom da Lisa glumi Peni i bili su spremni popustiti, ali s obzirom da ih to nikada nije tražio ulogu je ipak dobila Kristina Rods. Nisam znao da imam toliku moć i nije mi palo na pamet tražiti ih to, rekao je glumac.

4. Na početku snimanja Patrik i Dženifer imali su trzavice. Scena u kojoj se Džoni ljuti na Babi dok uvježbavaju koreografiju jako je uvjerljiva, vjerojatno zato što je Patrik stvarno bio ljut na Dženifer koja se nije mogla prestati smijati.

5. Neke scene nisu uopšte bile planirane, ali su na kraju ipak završile u filmu. Patrik i Dženifer zagrijavali su se za ples i izvodili svoju malu koreografiju uz pjesmu “Love is strange”, a režiseru se to toliko svidjelo da ju je na kraju odlučio staviti u završnu verziju filma.

6. Patrik je želio da Džoni na kraju bude s Peni. Bili su slični i puno realističniji par od Džonija i Babi. Taj moj prijedlog producenti su odbili i to je bila najbolja odluka. Ali kada su predložili da malo ublažim plesne scene s Peni na početku filma, odbio sam to. Brinulo ih je da su previše seksi i da će zasjeniti plesne scene s Babi. Znao sam da se to ne može dogoditi zbog audicije s Dženifer. Nije bilo sumnje da ćemo uspjeti stvoriti hemiju i tako je i bilo, napisao je Patrik u svojoj autobiografiji.

7. Scene u jezeru snimane su na velikoj hladnoći. Sve scene u vodi odrađene su tokom oktobra, a temperature su se već spustile na nulu. Patrik i Dženifer stalno su drhtali i ni jedna scena nije snimljena iz blizine kako se ne bi vidjela njihova usta plava od hladnoće. Kako bi se stvorio privid ljeta, lišće na livadi u pozadini sprejem je obojeno u zelenu boju.

8. Dizanje na kraju filma nije uvježbavano. Dženifer je bila prestrašena i odbila je vježbati prije snimanja. Na njezinu sreću, ona i Patrik odradili su ga iz prve i nikada poslije toga Dženifer ga nije izvodila.

9. Patrik je želio da se slavna rečenica “Nobody puts Baby in the corner” izbaci iz filma. Nije se mogao natjerati da ju izgovori ispred kamere jer mu je zvučala otrcano. Kada je, na kraju, vidio film priznao je da rečenica ima svrhu i da bez nje film ne bi bio isti.

10. Film je umalo završio ravno na VHS-u. Tokom prvog testnog prikazivanja film se nije svidio publici zbog čega su producenti razmatrali opciju da ga uopšte ne puste u kino distribuciju i lansiraju ga direktno na VHS kasete.

zadovoljna.hr